Kako se razmnožavaju paprati?

Trenutno pregledavate Kako se razmnožavaju paprati?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 kolovoza, 2023

Kako paprati razmnožavaju spore?

Spore su osnovna jedinica reprodukcije kod paprati. One se formiraju u strukturama koje se nazivaju sporangiji, a nalaze se na donjoj strani listova paprati. Sporangiji se sastoje od zidova koji štite spore dok ne budu spremne za otpuštanje. Kada spore sazriju, sporangiji se otvaraju i oslobađaju spore u okolinu. Spore mogu putovati vjetrom ili vodom te se naseljavaju na pogodna mjesta za klijanje.

Kako se odvija razmnožavanje paprati putem rizoma?

Rizomi su podzemne stabljike koje se nalaze ispod površine tla. Oni se razvijaju iz korijena paprati i mogu rasti horizontalno ili vertikalno. Rizomi imaju sposobnost da proizvode nove izdanke, koji se nazivaju adventivni izdanci. Kada se adventivni izdanci odvoje od matičnog rizoma, formiraju nove biljke paprati. Ovaj način razmnožavanja omogućava papratima da se šire i koloniziraju nove teritorije.

Kako se paprati razmnožavaju putem spolnih organa?

Paprati također mogu razmnožavati putem spolnih organa. Oni imaju posebne strukture koje se nazivaju arhegonije i anteridije. Arhegonije su ženski spolni organi koji proizvode jajašca, dok su anteridije muški spolni organi koji proizvode spermije. Kada se spermije oslobode u okolinu, one mogu oploditi jajašca u arhegonijama. Oplodnja rezultira formiranjem zigote, koja se razvija u novu paprat. Spolno razmnožavanje kod paprati omogućava genetsku varijabilnost među potomcima i pridonosi evoluciji ove biljne skupine.

  Ocijeni članak!