Kako se zaštititi od malarije?

Trenutno pregledavate Kako se zaštititi od malarije?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 siječnja, 2024

Prevencija malarije

Malarija je ozbiljna bolest koju prenose komarci. S obzirom na to da trenutno ne postoji cjepivo protiv malarije, najbolji način zaštite je prevencija. Postoje nekoliko mjera koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od zaraze.

Korištenje repelenata

Korištenje repelenata na koži može biti vrlo učinkovito u odbijanju komaraca. Repelenti s visokim udjelom DEET-a su najučinkovitiji. Nanesite repelent na kožu i odjeću prije izlaska na otvoreno, osobito tijekom večernjih sati kada su komarci najaktivniji.

Nošenje dugačkih rukava i hlača

Oblačenje dugačkih rukava i hlača može vam pomoći u zaštiti od komaraca. Komarci teže probiti gustu tkaninu, pa će vam nošenje odjeće koja pokriva veći dio tijela pomoći u smanjenju rizika od ugriza.

Korištenje mrežica protiv komaraca

Korištenje mrežica protiv komaraca na prozorima i vrhovima kreveta također može biti učinkovito. Ove mrežice sprječavaju ulazak komaraca u prostoriju i pružaju dodatnu zaštitu tijekom spavanja.

Izbjegavanje područja s visokim rizikom

Ako putujete u područja s visokim rizikom od malarije, pokušajte ih izbjeći ili poduzmite dodatne mjere opreza. Provjerite trenutne informacije o malariji u određenom području i pridržavajte se uputa lokalnih zdravstvenih vlasti.

Profilaktički lijekovi

Uzimanje profilaktičkih lijekova protiv malarije može biti korisno, pogotovo ako putujete u područja s visokim rizikom. Posavjetujte se s liječnikom ili putnim zdravstvenim savjetnikom kako biste saznali koji lijekovi su vam potrebni i kako ih pravilno uzeti.

Prevencija je ključna kada je u pitanju zaštita od malarije. Slijedite ove savjete i osigurajte svoje zdravlje prilikom putovanja u područja gdje postoji rizik od malarije.

  Ocijeni članak!