Kako su Filipini dobili ime

Trenutno pregledavate Kako su Filipini dobili ime
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 listopada, 2023

Povijest imena Filipini

Ime Filipini potječe od španjolskog istraživača Fernanda de Magallanesa koji je otkrio ove otoke tijekom svoje ekspedicije 1521. godine. On je nazvao ove otoke ‘Las Islas Filipinas’ u čast španjolskog kralja Filipa II. Ova imenica kasnije je postala pridjev za otoke, a zatim je postala službeno ime cijele zemlje.

Etimologija imena Filipini

Etimologija imena Filipini je zanimljiva i složena. Ime je izvedeno iz španjolskog prezimena ‘Felipe’ koje potječe od grčkog imena ‘Philippos’.

Grčko ime ‘Philippos’ sastoji se od dvije riječi: ‘phílos’ što znači ‘ljubav’ i ‘hippos’ što znači ‘konj’. Tako se ime Filipini može prevesti kao ‘zemlja ljubavi konja’. Ovo je zanimljiva etimološka veza koja je postala dio identiteta Filipina.

Imena Filipina u lokalnim jezicima

Unatoč španjolskom utjecaju, Filipini su dom različitih kultura i jezika. Svaki otok ima svoje lokalno ime koje se koristi u domaćem jeziku. Na primjer, na otoku Luzon, najvećem otoku u Filipinima, lokalno ime je ‘Luções’. Otok Mindanao također ima svoje lokalno ime koje je ‘Maguindanao’. Ova raznolikost imena odražava bogatstvo i raznolikost kulture i jezika na Filipinima.

Utjecaj imena Filipini

Ime Filipini postalo je prepoznatljivo diljem svijeta. Ova zemlja je poznata po svojim prekrasnim plažama, prirodnim ljepotama i gostoljubivim ljudima. Ime Filipini postalo je sinonim za tropski raj i popularna destinacija za turiste iz cijelog svijeta. Osim toga, Filipini su također poznati po svojoj bogatoj kulturi, tradiciji i povijesti.

U zaključku, ime Filipini ima svoje korijene u španjolskoj kolonijalnoj prošlosti, ali je također povezano s grčkom etimologijom. Ovo ime odražava raznolikost i bogatstvo kulture Filipina, dok je istovremeno postalo prepoznatljivo i privlačno diljem svijeta.

  Ocijeni članak!