Kako su se zvali Kolumbovi brodovi

Trenutno pregledavate Kako su se zvali Kolumbovi brodovi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 travnja, 2024

Prvi putnički brodovi

Kada je Kristofor Kolumbo krenuo na svoje putovanje u potrazi za novim pomorskim rutama, koristio je tri broda koja su postala poznata kao Nina, Pinta i Santa Maria. Ovi brodovi su bili manjih dimenzija i namijenjeni su za putovanje preko Atlantskog oceana.

Nina

Nina je bila najmanji brod od tri, sa duljinom od samo 15 metara. Imala je oko 24 članova posade i bila je korveta, brod s jednim jarbolom i dva jedra. Nina je bila brza i okretljiva, što je omogućavalo Kolumbu da istražuje obale i manje uvale.

Pinta

Pinta je bio srednji brod u floti, nešto veći od Nine. Imao je oko 26 članova posade i bio je karaka, brod s tri jarbola i latinicom. Pinta je bila najbrži brod u floti i često je bio ispred drugih brodova.

Santa Maria

Santa Maria je bila najveći brod u floti, duljine oko 26 metara. Bio je karaka, brod s tri jarbola i latinicom. Santa Maria je bila glavni brod u Kolumbovom putovanju i na njemu je bila smještena većina posade i opreme.

Kraj putovanja

Nakon mnogih poteškoća i izazova tijekom putovanja, Kolumbo je napokon stigao na Novi svijet. Nažalost, Santa Maria je naišla na greben i potonula, pa su Nina i Pinta postale jedini preostali brodovi za povratak u Europu.

Naslijeđe

Brodovi Nina, Pinta i Santa Maria postali su simboli Kolumbovog putovanja i otkrića. Oni predstavljaju hrabrost i istraživački duh tog vremena. Danas se replike ovih brodova mogu vidjeti u muzejima diljem svijeta, podsjećajući nas na važnost Kolumbovog otkrića i njegove uloge u povijesti.

  Ocijeni članak!