Vitamin D

Trenutno pregledavate Vitamin D
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 siječnja, 2024

Uloga u organizmu

Vitamin D je esencijalni nutrijent koji ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja. On je jedinstven vitamin jer se može sintetizirati u koži putem sunčevih zraka. Glavna funkcija vitamina D je regulacija apsorpcije kalcija i fosfata u crijevima, što je ključno za održavanje zdravih kostiju i zuba.

Izvori vitamina D

Glavni izvor vitamina D je sunčeva svjetlost. Kada sunčeva svjetlost dolazi u dodir s kožom, tijelo proizvodi vitamin D. Međutim, vitamin D se također može unositi putem određene hrane kao što su masna riba (losos, skuša, sardine), jaja, mlijeko i mliječni proizvodi obogaćeni vitaminom D.

Manjak i višak vitamina D

Manjak vitamina D može dovesti do različitih zdravstvenih problema. Nedostatak ovog vitamina može uzrokovati slabljenje kostiju i povećati rizik od osteoporoze. Također može biti povezan s povećanim rizikom od određenih kroničnih bolesti kao što su rak, dijabetes i bolesti srca.

Suprotno od manjka, prekomjerni unos vitamina D može također biti štetan za organizam. Pretjerani unos vitamina D može uzrokovati taloženje kalcija u bubrezima, srcu i drugim organima, što može dovesti do razvoja kamena u bubregu ili oštećenja organa.

Preporučeni unos

Preporučeni unos vitamina D varira ovisno o dobi i stanju zdravlja. Općenito, odraslima se preporučuje dnevni unos od 600 do 800 IU (međunarodnih jedinica), dok se kod starijih osoba preporučuje veći unos od 800 do 1000 IU. Međutim, individualne potrebe mogu se razlikovati, pa je važno konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom kako bi se odredio točan unos vitamina D.

Vitamin D je važan nutrijent koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, imunološkog sustava i cjelokupnog organizma. Redoviti izlaganje suncu i uravnotežena prehrana bogata vitaminom D mogu pomoći u održavanju optimalne razine ovog vitamina i sprječavanju mogućih nedostataka ili viška.

  Ocijeni članak!