Kako zvijezde završavaju svoj životni vijek?

Trenutno pregledavate Kako zvijezde završavaju svoj životni vijek?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 lipnja, 2023

Kako nastaje zvijezda?

Zvijezde se formiraju iz ogromnih oblaka plina i prašine koji se nazivaju molekularni oblaci. Kada se ti oblaci sruše pod vlastitom gravitacijom, dolazi do stvaranja gustih jezgri, poznatih kao protostarovi. Kroz proces zbijanja i zagrijavanja, protostar postaje zvijezda.

Main-sequence faza

Nakon formiranja, zvijezde ulaze u glavnu sekvencu ili main-sequence fazu. U ovoj fazi, zvijezde dobivaju energiju iz procesa nuklearne fuzije, gdje se vodik spaja u helij uz oslobađanje velike količine energije. Ova faza može trajati milijarde godina, ovisno o masi zvijezde.

Crveni divovi i bijeli patuljci

Kada zvijezda potroši svoje vodik gorivo, dolazi do promjene u njezinom unutarnjem sastavu. Zvijezde s manjom masom, poput Sunca, postaju crveni divovi. Tijekom ove faze, zvijezda se širi i postaje veoma svijetla. Nakon što potroši svoje helij gorivo, crveni div se smanjuje u veličini i postaje bijeli patuljak.

Super novae i neutronski zvijezde

Zvijezde s većom masom od Sunca završavaju svoj životni vijek na dramatičan način. Kada potroše svoje gorivo, dolazi do kolapsa njihove jezgre pod vlastitom gravitacijom. Ovaj kolaps generira eksploziju poznatu kao supernova, gdje se oslobađa ogromna količina energije. Nakon supernove, ostaje neutronski zvijezda, koja je izuzetno gusta i sastoji se uglavnom od neutrona.

Crne rupe

Za zvijezde s iznimno velikom masom, kolaps jezgre može rezultirati formiranjem crne rupe. Crne rupe su regije u svemiru s ekstremno jakom gravitacijom, gdje je gravitacijsko privlačenje toliko snažno da čak ni svjetlost ne može pobjeći iz njihove gravitacijske sile.

Zaključak

Završetak životnog vijeka zvijezde ovisi o njezinoj masi. Manje zvijezde postaju crveni divovi i bijeli patuljci, dok veće zvijezde završavaju kao supernove, neutronski zvijezde ili čak crne rupe. Razumijevanje ovih procesa pomaže nam bolje shvatiti evoluciju i sudbinu zvijezda u svemiru.

  Ocijeni članak!