Koje su najbliže zvijezde?

Trenutno pregledavate Koje su najbliže zvijezde?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 srpnja, 2023

Najbliže zvijezde u svemiru

U svemiru postoji nevjerojatno mnogo zvijezda, ali koje su najbliže nama? Otkrijmo to!

Proxima Centauri

Proxima Centauri je najbliža zvijezda našem Suncu. Nalazi se na udaljenosti od oko 4,24 svjetlosne godine od Zemlje. Ova crvena patuljasta zvijezda je dio trojnog zvjezdanog sustava Alpha Centauri i može se vidjeti samo sa južne polutke.

Alpha Centauri A i B

Alpha Centauri A i B su sljedeće najbliže zvijezde našem Suncu. Nalaze se na udaljenosti od oko 4,37 svjetlosnih godina od Zemlje. Alpha Centauri A je slična našem Suncu, dok je Alpha Centauri B manja i hladnija narančasta zvijezda.

Barnardova zvijezda

Barnardova zvijezda je treća najbliža zvijezda Zemlji, udaljena oko 5,96 svjetlosnih godina. Ova crvena patuljasta zvijezda je vrlo slaba i teško je vidljiva golim okom.

Luhman 16

Luhman 16 je najbliži poznati sustav smeđih patuljaka Zemlji. Nalazi se na udaljenosti od oko 6,59 svjetlosnih godina. Sastoji se od dva smeđa patuljka koja kruže jedan oko drugog.

Zaključak

Ovo su samo neke od najbližih zvijezda u svemiru. Postoji još mnogo drugih zvijezda koje su udaljene od nas, ali ove su među najbližima. Proučavanje tih zvijezda nam pomaže bolje razumjeti svemir i naše mjesto u njemu.

  Ocijeni članak!