Kakva je osoba narcis

Trenutno pregledavate Kakva je osoba narcis
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 listopada, 2023

Definicija narcisizma


Narcisizam je psihološki pojam koji se odnosi na prekomjerno samoljublje, egocentričnost i grandiozni osjećaj vlastite važnosti. Osoba koja ispoljava narcisističke osobine često ima potrebu za divljenjem i pažnjom drugih, te je sklona manipulaciji kako bi postigla svoje ciljeve.

Karakteristike narcisističke osobe


Narcisistička osoba često ima preuveličano samopouzdanje i uvjerenje da je posebna i iznad drugih. Ona se često fokusira na vlastite potrebe i ne pokazuje empatiju prema drugima. Takva osoba često očekuje poseban tretman i divljenje od drugih ljudi.


Narcisistička osoba često ima potrebu za stalnim potvrđivanjem vlastite vrijednosti i uspješnosti. Ona će se često hvaliti svojim postignućima i tražiti pohvale od drugih. Kada ne dobije potvrdu koju očekuje, može postati ljutita ili povrijeđena.

Utjecaj narcizma na odnose


Osobe s narcisističkim osobinama često imaju teškoće u održavanju zdravih i sretnih odnosa s drugim ljudima. One su često sebične i ne pokazuju interes za potrebe i osjećaje drugih. Osim toga, takva osoba može biti vrlo manipulativna i iskorištavati druge kako bi zadovoljila vlastite potrebe.

Terapija za narcisizam


Terapija za narcisizam obično uključuje psihoterapiju, koja pomaže osobi da razvije empatiju, samosvijest i bolje upravlja svojim narcisističkim tendencijama. Cilj terapije je da osoba nauči prepoznati i promijeniti svoje negativne obrasce ponašanja te da razvije zdravije i ispunjavajuće odnose s drugima.

Zaključak


Osoba s narcisističkim osobinama ima prekomjerno samoljublje i grandiozni osjećaj vlastite važnosti. Ona često pokazuje nedostatak empatije prema drugima i manipulativno ponašanje kako bi zadovoljila vlastite potrebe. Terapija može pomoći takvoj osobi da razvije zdravije obrasce ponašanja i odnosa s drugima.

  Ocijeni članak!