Koje se države danas nalaze na Apeninskom poluotoku?

Trenutno pregledavate Koje se države danas nalaze na Apeninskom poluotoku?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 srpnja, 2023

Italija

Italija je glavna država koja se danas nalazi na Apeninskom poluotoku. Smještena na jugu Europe, Italija je poznata po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, prekrasnim krajolicima i ukusnoj hrani. Glavni grad Italije je Rim, koji je bio središte Rimskog Carstva. Italija je također domaćin Vatikana, neovisne papinske države.

San Marino

San Marino je mala država koja se nalazi na Apeninskom poluotoku. Smještena u sjevernoj Italiji, ova republika je jedna od najstarijih i najmanjih država na svijetu. Glavni grad San Marina je istoimeni grad, poznat po svojoj srednjovjekovnoj arhitekturi i prekrasnom pogledu na okolne planine.

Vatikan

Vatikan, službeno poznat kao Država Vatikan, također se nalazi na Apeninskom poluotoku. Ova mala enklava je neovisna papinska država koja se smjestila unutar Rima, Italije. Vatikan je sjedište Katoličke crkve i dom pape. Posjetitelji mogu istražiti Vatikanske muzeje, baziliku sv. Petra i Sikstinsku kapelu.

Malta

Iako se većina Malte nalazi južno od Apeninskog poluotoka, neki dijelovi ove mediteranske države prostiru se i na samom poluotoku. Malta je otočna država koja se sastoji od tri naseljena otoka: Malta, Gozo i Comino. Ova zemlja je bogata poviješću, s brojnim utjecajima različitih civilizacija kroz stoljeća.

Slovenija

Unutar sjevernog dijela Apeninskog poluotoka nalazi se mala država Slovenija. Iako većina teritorija Slovenije leži izvan poluotoka, nekoliko regija, kao što su Primorska i Kras, prostire se na Apeninskom poluotoku. Slovenija je poznata po svojoj prirodnoj ljepoti, planinama, jezerima i šarmantnim gradovima poput Ljubljane i Bleda.

Hrvatska

Hrvatska također ima dio svog teritorija na Apeninskom poluotoku. Istra, poluotok smješten na sjevernom dijelu Jadranskog mora, pripada Hrvatskoj. Istra je poznata po prekrasnim plažama, slikovitim gradovima poput Rovinja i Pule te bogatom kulturnom nasljeđu.

Uz ove države, Apeninski poluotok obuhvaća i nekoliko manjih teritorija, ali ove su države najznačajnije i najpoznatije koje se nalaze na ovom prekrasnom poluotoku.

  Ocijeni članak!