Koliko Europa ima država

Trenutno pregledavate Koliko Europa ima država
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 srpnja, 2023

Geografski pregled Europe

Europa je drugi najmanji kontinent na svijetu, ali ima izuzetno raznoliku političku kartu. Uključuje 44 neovisne države, od kojih je 27 članica Europske unije. Ove države imaju različite povijesti, kulture, jezike i političke sustave.

Države Europe

Najveća država u Europi je Rusija, koja se prostire na istočnom dijelu kontinenta. Ostale značajne države uključuju Njemačku, Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italiju i Španjolsku. Među manjim državama nalaze se Andora, Monako, San Marino i Vatikan.

Europska unija

Europska unija (EU) je politička i ekonomska organizacija koja trenutno ima 27 članica. EU je osnovana s ciljem promicanja mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta u Europi. Neki od najpoznatijih članica EU su Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Nizozemska.

Države izvan EU

Iako većina država Europe pripada EU, postoje i one koje su izvan nje. Među njima su Norveška, Švicarska, Island, Srbija, Albanija i mnoge druge. Ove države imaju različite odnose s EU-om, poput sporazuma o slobodnoj trgovini ili članstva u Europskom gospodarskom prostoru.

Promjene u broju država

Tijekom povijesti, broj država u Europi se mijenjao zbog različitih političkih, teritorijalnih i kulturnih promjena. Primjerice, Sovjetski Savez je bio velika država koja se raspala 1991. godine, rezultirajući stvaranjem nekoliko neovisnih država na njegovom teritoriju.

Budućnost Europe

Budućnost Europe je uvijek predmet rasprave. Neke države, poput Turske, izražavaju interes za pridruživanje EU-u, dok druge, poput Velike Britanije, odlučuju napustiti EU. Ovi događaji mogu utjecati na broj država u Europi u budućnosti.

Ukratko, Europa ima 44 neovisne države, od kojih je 27 članica EU. Ove države imaju različite povijesti, kulture i političke sustave, što čini Europu izuzetno raznolikom i zanimljivom regijom.

  Ocijeni članak!