Koje se krvne grupe slažu

Trenutno pregledavate Koje se krvne grupe slažu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 veljače, 2024

Krvne grupe A i O

Osobe s krvnom grupom A mogu donirati krv osobama s krvnom grupom A i O. Krvne grupe A i O su kompatibilne jer osobe s krvnom grupom A imaju protutijela koja reagiraju samo na antigen B, dok osobe s krvnom grupom O nemaju ni antigen A ni antigen B.

Krvne grupe B i O

Osobe s krvnom grupom B mogu donirati krv osobama s krvnom grupom B i O. Krvne grupe B i O su kompatibilne jer osobe s krvnom grupom B imaju protutijela koja reagiraju samo na antigen A, dok osobe s krvnom grupom O nemaju ni antigen A ni antigen B.

Krvne grupe AB i O

Osobe s krvnom grupom AB mogu donirati krv osobama s krvnom grupom A, B, AB i O. Krvna grupa AB se smatra univerzalnim primateljem jer nema protutijela protiv antigena A i B. Osobe s krvnom grupom O mogu donirati krv osobama s bilo kojom krvnom grupom jer nemaju ni antigen A ni antigen B.

Krvne grupe AB i AB

Osobe s krvnom grupom AB mogu donirati krv samo osobama s krvnom grupom AB, dok osobe s krvnom grupom AB mogu primiti krv samo od osoba s krvnom grupom AB. Krvne grupe AB se smatraju univerzalnim primateljem, ali ne mogu donirati krv svim krvnim grupama.

Krvne grupe A i B

Osobe s krvnom grupom A mogu donirati krv osobama s krvnom grupom A i AB. Osobe s krvnom grupom B mogu donirati krv osobama s krvnom grupom B i AB. Krvne grupe A i B nisu potpuno kompatibilne jer osobe s krvnom grupom A imaju protutijela protiv antigena B, dok osobe s krvnom grupom B imaju protutijela protiv antigena A.

Krvna grupa O

Osobe s krvnom grupom O mogu donirati krv osobama s krvnim grupama A, B, AB i O. Krvna grupa O se smatra univerzalnim donatorom jer nema ni antigen A ni antigen B. Međutim, osobe s krvnom grupom O mogu primiti krv samo od osoba s krvnom grupom O.

  Ocijeni članak!