Zašto imamo krvne grupe?

Trenutno pregledavate Zašto imamo krvne grupe?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 rujna, 2023

Genetska osnova krvnih grupa

Krvne grupe su određene prisustvom ili odsustvom određenih antigena na površini crvenih krvnih stanica. Antigeni su tvari koje tijelo prepoznaje kao strane i na koje stvara protutijela. Glavni antigeni koji određuju krvne grupe su A i B antigeni. Osobe s krvnom grupom A imaju samo A antigene, osobe s krvnom grupom B imaju samo B antigene, dok osobe s krvnom grupom AB imaju oba antigena, a osobe s krvnom grupom O nemaju ni A ni B antigene.

Gen koji kontrolira proizvodnju A i B antigena nalazi se na kromosomu 9. Postoje tri moguće kombinacije gena: AA, BB i AB. Osobe s krvnom grupom O nemaju niti jedan od ovih gena. Kombinacija gena koju osoba nasljeđuje od svojih roditelja određuje koju će krvnu grupu imati.

Evolutivna prednost krvnih grupa

Jedno od pitanja koje se postavlja jest zašto postoje različite krvne grupe i kakvu evolutivnu prednost one pružaju. Istraživanja sugeriraju da su krvne grupe nastale kao prilagodba na različite uvjete okoline i bolesti.

Na primjer, krvna grupa O smatra se univerzalnim davateljem krvi jer njeni antigeni nisu prepoznati kao strani od strane protutijela drugih krvnih grupa. Osobe s krvnom grupom O mogu donirati krv svim drugim krvnim grupama, što je vrlo važno u hitnim situacijama kada se treba brzo pružiti transfuzija krvi.

Druga teorija sugerira da su krvne grupe povezane s otpornošću na određene bolesti. Na primjer, osobe s krvnom grupom A imaju manji rizik od srčanih bolesti, ali veći rizik od određenih vrsta raka. S druge strane, osobe s krvnom grupom O imaju manji rizik od određenih vrsta raka, ali veći rizik od razvoja čira na želucu.

Značaj krvnih grupa u medicini

Krvne grupe imaju značajnu ulogu u medicini, posebno u transfuziologiji. Prije nego što se vrši transfuzija krvi, važno je provjeriti kompatibilnost krvnih grupa između donora i primatelja. Ako se krvne grupe ne podudaraju, to može dovesti do reakcije imunološkog sustava primatelja na doniranu krv, što može biti opasno po život.

Također, krvne grupe mogu biti važne i u planiranju trudnoće. Ako majka ima Rh-negativnu krvnu grupu, a otac Rh-pozitivnu, postoji rizik od Rh-senzibilizacije, što može dovesti do komplikacija tijekom trudnoće. U takvim slučajevima, primjenjuje se poseban tretman kako bi se smanjio rizik za majku i dijete.

  Ocijeni članak!