Koje se oznake na kolniku obilježavaju žutom bojom

Trenutno pregledavate Koje se oznake na kolniku obilježavaju žutom bojom
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 kolovoza, 2023

Linije na kolniku

Na kolniku se često koriste žute oznake kako bi se upozorilo vozače na određene prometne situacije. Jedna od najčešćih žutih oznaka su linije koje se koriste za razdvajanje prometnih traka. Žute linije mogu biti pune ili isprekidane, a svaka ima svoje specifično značenje. Isprekidane žute linije obično označavaju da je dozvoljeno prelaziti između traka, dok pune žute linije znače da je prelazak između traka zabranjen.

Pješački prijelazi

Žuta boja se također koristi za obilježavanje pješačkih prijelaza. Pješački prijelazi često imaju žuti pravokutnik s crnim crtama, što jasno signalizira vozačima da je to mjesto namijenjeno prijelazu pješaka. Ova žuta oznaka pomaže vozačima da budu svjesni prisutnosti pješaka i da uspore kako bi im omogućili siguran prijelaz preko ceste.

Oznake za opasnost

Žuta boja se također koristi za označavanje određenih opasnih područja na kolniku. Na primjer, žuta boja se često koristi za obilježavanje opasnih krivina, nagiba ili slijepih zavoja. Ove žute oznake upozoravaju vozače da budu oprezni i prilagode brzinu kako bi sigurno prošli kroz ta područja.

Radovi na cesti

Kada se izvode radovi na cesti, često se koriste žute oznake kako bi se upozorilo vozače na prisutnost radnika i promjene u uvjetima vožnje. Žute oznake obično označavaju privremene promjene u prometnim trakama, ograničenja brzine ili prisutnost radnika na kolniku. Ove oznake su ključne za sigurnost vozača i radnika na cesti i vozači bi trebali pažljivo pratiti njihove upute prilikom prolaska kroz područja s radovima na cesti.

  Ocijeni članak!