Šta je XML

Trenutno pregledavate Šta je XML
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 srpnja, 2023

XML oznake

XML (Extensible Markup Language) je jezik koji se koristi za označavanje podataka na webu. Osnovna ideja XML-a je omogućiti strukturirano predstavljanje podataka putem oznaka. Oznake se koriste za definiranje elemenata i atributa koji čine dokument.

Struktura XML dokumenta

XML dokument se sastoji od prologa, korijenskog elementa i njemu pripadajućeg stabla elemenata. Prolog sadrži deklaraciju XML verzije i eventualno deklaraciju karakterskog skupa.

Upotreba XML-a

XML se koristi u različitim područjima, kao što su web servisi, razmjena podataka između aplikacija, konfiguracijske datoteke i mnoge druge svrhe. XML omogućuje interoperabilnost između različitih platformi i programskih jezika.

Prednosti XML-a

Jedna od glavnih prednosti XML-a je njegova fleksibilnost. XML dokumenti mogu biti prilagođeni različitim potrebama i strukturirani na način koji najbolje odgovara konkretnoj situaciji. Također, XML je lako čitljiv za ljude i strojeve, što olakšava razmjenu podataka i njihovu obradu.

XML vs. HTML

XML i HTML su slični po tome što koriste oznake za označavanje elemenata. Međutim, XML se koristi za strukturiranje podataka, dok se HTML koristi za prikazivanje podataka na webu. HTML ima unaprijed definirane oznake za prikazivanje sadržaja, dok XML omogućuje definiranje vlastitih oznaka prema potrebama korisnika.

Zaključak

XML je jezik koji omogućuje strukturiranje podataka putem oznaka. Njegova fleksibilnost i interoperabilnost čine ga popularnim u različitim područjima. XML se koristi za označavanje podataka na webu, razmjenu podataka između aplikacija, konfiguracijske datoteke i mnoge druge svrhe.

  Ocijeni članak!