Koje se povrće sadi jedno pored drugog

Trenutno pregledavate Koje se povrće sadi jedno pored drugog
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 lipnja, 2023

1. Prednosti sadnje povrća jedno pored drugog

Sadnja povrća jedno pored drugog, poznata i kao međusobno isprepleteno uzgoj, ima mnoge prednosti. Ova metoda omogućava optimalno korištenje prostora, povećava prinose, smanjuje potrebu za korištenjem pesticida i poboljšava zdravlje biljaka. Također, sadnja određenih biljaka zajedno može odbijati štetnike ili privlačiti korisne insekte.

2. Kompatibilnost povrća pri sadnji

Pri planiranju sadnje povrća jedno pored drugog, važno je uzeti u obzir njihovu kompatibilnost. Neke biljke imaju pozitivan utjecaj jedna na drugu, dok druge mogu biti konkurentske ili čak štetne. Na primjer, rajčica i bosiljak su dobar par jer bosiljak odbija štetnike koji napadaju rajčicu, dok luk i grah nisu kompatibilni jer luk ometa rast graha.

3. Primjeri povrća koje se sadi jedno pored drugog

Postoje mnoge kombinacije povrća koje se mogu saditi jedno pored drugog. Evo nekoliko primjera:
– Mrkva i luk: Luk odbija mrkvine štetnike poput mrkvine muhe.
– Salata i rotkvica: Salata pruža hladovinu rotkvici, čime se smanjuje rizik od ranog cvjetanja.
– Krastavac i kukuruz: Kukuruz pruža potporu za penjanje krastavcu.
– Paprika i peršin: Peršin privlači korisne insekte koji pomažu u oprašivanju paprika.

4. Važno pravilo kod sadnje povrća jedno pored drugog

Iako postoji mnogo kombinacija povrća koje se mogu saditi jedno pored drugog, važno je poštivati pravilo raznolikosti. Ne preporučuje se saditi istu vrstu povrća na istom mjestu iz godine u godinu kako bi se izbjeglo iscrpljivanje tla i pojave bolesti. Rotacija usjeva je ključna za održavanje zdravog vrta.

5. Zaključak

Sadnja povrća jedno pored drugog ima mnoge prednosti i može rezultirati zdravijim i produktivnijim vrtom. Kompatibilnost povrća pri sadnji je važna, kao i pridržavanje pravila raznolikosti. Isprobajte različite kombinacije i prilagodite sadnju prema potrebama i uvjetima u vašem vrtu.

  Ocijeni članak!