Koje su cjelovite žitarice?

Trenutno pregledavate Koje su cjelovite žitarice?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 lipnja, 2024

Definicija cjelovitih žitarica

Cjelovite žitarice su žitarice koje nisu podvrgnute rafinaciji ili obradi u kojoj se uklanja vanjski sloj zrna. One uključuju sve dijelove zrna – klicu, mekinje i endosperm.

Primjeri cjelovitih žitarica

Među najpoznatijim primjerima cjelovitih žitarica su pšenica, ječam, raž, zob, kukuruz, riža i proso. Ove žitarice se mogu koristiti u različitim oblicima kao što su brašno, pahuljice, kruh ili tjestenina.

Zdravstvene prednosti cjelovitih žitarica

Cjelovite žitarice su bogate vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Konzumacija cjelovitih žitarica može pomoći u održavanju zdravlja probavnog sustava, smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka.

Kako prepoznati cjelovite žitarice

Na pakiranjima proizvoda, tražite nazive poput ‘cjelovita pšenica’, ‘cjeloviti ječam’ ili ‘cjelovita zob’. Također, provjerite popis sastojaka i potražite riječi kao što su ‘cjelovito’ ili ‘integralno’. Tako ćete biti sigurni da birate proizvode koji sadrže cjelovite žitarice.

Zaključak

Cjelovite žitarice su važan dio uravnotežene prehrane. Konzumiranje cjelovitih žitarica može pružiti mnoge zdravstvene prednosti. Uključivanje različitih cjelovitih žitarica u prehranu može osigurati raznolikost hranjivih tvari i doprinijeti općem zdravlju i dobrobiti.

  Ocijeni članak!