Koje su države Zapadne Europe?

Trenutno pregledavate Koje su države Zapadne Europe?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 travnja, 2024

Francuska

Francuska je jedna od najpoznatijih država Zapadne Europe. Nalazi se na zapadnom dijelu kontinenta, između Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Glavni grad Francuske je Pariz, koji je poznat po Eiffelovom tornju, Louvreu i drugim kulturnim znamenitostima.

Njemačka

Njemačka je također važna država u Zapadnoj Europi. Smještena je u središtu Europe i ima bogatu povijest, kulturu i industriju. Berlin je glavni grad Njemačke, a poznat je po Brandenburškoj kapiji, Berlinskom zidu i drugim povijesnim spomenicima.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Ujedinjeno Kraljevstvo, poznato i kao Velika Britanija, sastoji se od Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske. London je glavni grad i političko, kulturno i financijsko središte. Ujedinjeno Kraljevstvo je poznato po svojoj bogatoj povijesti, kraljevskim obiteljima, kao i po znamenitostima poput Buckinghamske palače i Tower of Londona.

Italija

Italija je država koja se nalazi na Apeninskom poluotoku u južnoj Europi. Glavni grad Italije je Rim, koji je bio središte Rimskog Carstva. Italija je poznata po svojoj umjetnosti, kulturi, arhitekturi i gastronomiji. Rimski Koloseum, Sikstinska kapela i Firenca su samo neke od njenih poznatih znamenitosti.

Španjolska

Španjolska je još jedna država Zapadne Europe koja se nalazi na Iberskom poluotoku. Glavni grad Španjolske je Madrid, a poznata je po flamencu, tapasima, kao i po remek-djelima slikara poput Picassa i Dalíja. Španjolska obala također je popularna turistička destinacija, s Mediteranom na istoku i Atlantskim oceanom na zapadu.

Ostale države Zapadne Europe

Osim navedenih, u Zapadnoj Europi nalaze se i druge države poput Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Austrije, Danske, Švicarske, Irske, Norveške, Švedske i Finske. Svaka od ovih država ima svoje specifičnosti, kulturno nasljeđe i prirodne ljepote koje privlače posjetitelje iz cijelog svijeta.

  Ocijeni članak!