Koje su jestive gljive

Trenutno pregledavate Koje su jestive gljive
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 svibnja, 2024

Porcini (Boletus edulis)

Porcini gljive, poznate i kao vrganji, su jedne od najpoznatijih i najomiljenijih jestivih gljiva. One su velike, mesnate i imaju bogat i intenzivan okus. Porcini gljive se često koriste u različitim jelima, poput rižota i umaka.

Morski truffles (Tuber aestivum)

Morski tartufi su jestive gljive koje rastu ispod zemlje i imaju izuzetno aromatičan okus. Oni se često koriste kao dodatak jelima kako bi im dali bogat i složen okus. Morski tartufi su cijenjeni u gastronomiji zbog svog jedinstvenog okusa i visoke vrijednosti.

Chanterelles (Cantharellus cibarius)

Chanterelle gljive su jestive gljive koje se često koriste u kulinarstvu. One imaju svijetlu narančastu boju i delikatan okus. Chanterelle gljive se često dodaju jelima poput juha, umaka i rižota kako bi im dale bogat i aromatičan okus.

Shiitake (Lentinula edodes)

Shiitake gljive su jestive gljive koje potječu iz Azije. One imaju bogat i intenzivan okus te se često koriste u raznim azijskim jelima. Shiitake gljive se mogu kuhati, pržiti ili sušiti, a koriste se u jelima poput rižota, juha i umaka.

Morel (Morchella)

Morel gljive su jedne od najcjenjenijih jestivih gljiva. One imaju karakterističan izgled i okus te se često koriste u gastronomiji. Morel gljive se mogu pronaći u šumama i livadama, a koriste se u raznim jelima, poput umaka, juha i pečenja.

Button mushrooms (Agaricus bisporus)

Button gljive, poznate i kao šampinjoni, su jedne od najčešće konzumiranih jestivih gljiva. One imaju blag okus i mogu se koristiti u raznim jelima, poput salata, umaka i prženih jela.

Enoki mushrooms (Flammulina velutipes)

Enoki gljive su jestive gljive koje imaju tanka i dugačka stabljika s malim glavičastim vrhom. One imaju blag i slatkast okus te se često koriste u azijskoj kuhinji. Enoki gljive se mogu koristiti u juhama, umacima i salatama.

King oyster mushrooms (Pleurotus eryngii)

King oyster gljive su jestive gljive koje imaju veliku i mesnatu kapicu te dugačku stabljiku. One imaju blag i orašast okus te se često koriste u raznim jelima. King oyster gljive se mogu pržiti, kuhati ili roštiljati, a koriste se u jelima poput rižota, tjestenina i umaka.

Black trumpet mushrooms (Craterellus cornucopioides)

Black trumpet gljive su jestive gljive koje imaju karakterističan oblik i tamnu boju. One imaju delikatan i aromatičan okus te se često koriste u gastronomiji. Black trumpet gljive se mogu dodavati jelima poput rižota, umaka i juha kako bi im dale poseban okus.

Wood ear mushrooms (Auricularia auricula-judae)

Wood ear gljive su jestive gljive koje se često koriste u azijskoj kuhinji. One imaju tanku i želatinastu teksturu te se mogu koristiti u juhama, umacima i salatama. Wood ear gljive imaju neutralan okus, ali upijaju okus drugih sastojaka s kojima se kombiniraju.

  Ocijeni članak!