Što predstavljaju adventske svijeće

Trenutno pregledavate Što predstavljaju adventske svijeće
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 srpnja, 2023

Povijest adventskih svijeća

Adventske svijeće imaju dugu tradiciju koja seže unatrag stoljećima. One su simbol očekivanja i pripreme za Božić, a koriste se tijekom adventa, četiri tjedna prije Božića. Adventske svijeće su postale popularne u kršćanskim obiteljima diljem svijeta kao dio tradicionalnog obilježavanja adventa.

Broj i raspored svijeća

Uobičajeno je postaviti četiri adventske svijeće, jednu za svaku nedjelju adventa. Svijeće se postavljaju na adventski vijenac, koji može biti izrađen od različitih materijala kao što su zelenilo, drvo ili metal. Svaka svijeća se upaljuje jednu po jednu, svake nedjelje adventa, označavajući tako prolazak tjedna i približavanje Božića.

Simbolika adventskih svijeća

Svaka od adventskih svijeća ima svoju simboliku. Prva svijeća predstavlja iščekivanje i nadu, druga svijeća simbolizira vjeru, treća svijeća označava radost, dok četvrta svijeća predstavlja mir. U mnogim tradicijama, četvrta svijeća je posebno ukrašena i ima posebno značenje jer označava dolazak Isusa Krista, svjetlosti svijeta.

Običaji s adventskim svijećama

Uz paljenje svijeća, postoji niz drugih običaja povezanih s adventskim svijećama. Mnoge obitelji koriste adventski vijenac kao središnji dio ukrasa za Božićni stol. Tijekom paljenja svijeća, često se izgovaraju molitve ili se pjevaju adventske pjesme. Također, neki ljudi koriste adventske svijeće kao podsjetnik na vrijeme koje je preostalo do Božića i koriste ih za praćenje napretka u pripremi za blagdan.

Zaključak

Adventske svijeće su simbol nade, vjere, radosti i mira. One su važan dio adventske tradicije i omogućuju obiteljima da se zajedno pripreme za dolazak Božića. Paljenje adventskih svijeća pruža priliku za razmišljanje, molitvu i zahvalnost te stvara posebnu atmosferu iščekivanja u domovima diljem svijeta.

  Ocijeni članak!