Kako su stari zvjezdoznanci zamišljali svemir?

Trenutno pregledavate Kako su stari zvjezdoznanci zamišljali svemir?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 lipnja, 2023

Ptolemejev geocentrični model

Stari zvjezdoznanci su imali različite načine na koje su zamišljali svemir. Jedan od najpoznatijih modela bio je Ptolemejev geocentrični model. Prema ovom modelu, Zemlja je bila smještena u središtu svemira, a svi planeti i zvijezde su se okretali oko nje. Ovaj model je dominirao europskom astronomijom tijekom srednjeg vijeka i renesanse.

Aristotelov kozmološki model

Drugi poznati model svemira dolazi od Aristotela. Prema Aristotelovom kozmološkom modelu, svemir je bio podijeljen na dva dijela – podzemni svijet i nebeski svijet. Podzemni svijet bio je mjesto smrti i propadanja, dok je nebeski svijet bio mjesto savršenstva i vječnosti. U ovom modelu, Zemlja je bila smještena u središtu svemira, a sve ostale planete bile su postavljene na kristalnim sferama koje se okreću oko nje.

Kopernikov heliocentrični model

Jedan od najznačajnijih trenutaka u povijesti zvjezdoznancima bio je dolazak Kopernikovog heliocentričnog modela. Prema ovom modelu, Sunce je bilo smješteno u središtu svemira, dok su se Zemlja i ostali planeti kretali oko njega. Ovaj model je pružio jednostavnije objašnjenje kretanja planeta i bio je temelj za kasniji razvoj modernih teorija svemira.

Utjecaj starih zvjezdoznanaca

Iako su stari zvjezdoznanci imali pogrešne predodžbe o svemiru, njihovi modeli su bili važni koraci prema razumijevanju svemira. Njihova promatranja i proučavanja neba omogućila su kasnijim znanstvenicima da razviju preciznije modele svemira. Stari zvjezdoznanci su također utjecali na razvoj filozofskih i religijskih uvjerenja o svemiru, što je oblikovalo kulturu i društvo u kojem su živjeli.

  Ocijeni članak!