Koje su rijetke kovanice eura

Trenutno pregledavate Koje su rijetke kovanice eura
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 prosinca, 2023

Najrjeđe kovanice eura

U svijetu numizmatike postoje neke kovanice eura koje su vrlo rijetke i cijenjene među kolekcionarima. Ove kovanice se ističu svojim jedinstvenim dizajnom, ograničenim izdanjem ili posebnim povodom koji su obilježile. Evo nekoliko primjera rijetkih kovanica eura:

1. Monako 2 eura iz 2007. godine

Ova kovanica je vrlo rijetka zbog vrlo malog broja primjeraka koji su pušteni u opticaj. Na poleđini kovanice nalazi se lik monaškog princa Alberta II. Ova kovanica je vrlo tražena među kolekcionarima i može postići visoku cijenu na tržištu.

2. Vatikan 2 eura iz 2002. godine

Ova kovanica je izdana povodom kanonizacije pape Ivana Pavla II. i pape Ivana XXIII. Ograničeno izdanje ove kovanice čini je vrlo rijetkom. Na poleđini kovanice nalazi se likovi spomenutih papa. Kao rezultat toga, ova kovanica je vrlo tražena među kolekcionarima i može postići visoku vrijednost na tržištu.

3. Grčka 2 eura iz 2002. godine

Ova kovanica je rijetka zbog svoje posebne pogreške u dizajnu. Na poleđini kovanice, umjesto otoka Krita, prikazan je otok Samos. Ova pogreška čini ovu kovanicu vrlo traženom među kolekcionarima. Također, ograničeno izdanje ove kovanice dodatno povećava njezinu vrijednost.

4. San Marino 2 eura iz 2017. godine

Ova kovanica je rijetka zbog svojeg ograničenog izdanja i posebnog dizajna. Na poleđini kovanice nalazi se lik svetog Marina, zaštitnika San Marina. Ova kovanica je vrlo cijenjena među kolekcionarima i može postići visoku cijenu na tržištu.

5. Nizozemska 2 eura iz 2011. godine

Ova kovanica je rijetka zbog svoje posebne pogreške u dizajnu. Na poleđini kovanice, umjesto da prikazuje Njemačku, prikazuje Nizozemsku. Ova pogreška čini ovu kovanicu vrlo traženom među kolekcionarima.

Ovo su samo neki primjeri rijetkih kovanica eura. Numizmatičko tržište uvijek je u potrazi za novim i rijetkim primjercima, pa je moguće da će se s vremenom pojaviti i druge rijetke kovanice koje će privući pažnju kolekcionara.

  Ocijeni članak!