Što se događa dok spavamo?

Trenutno pregledavate Što se događa dok spavamo?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 kolovoza, 2023

Faze spavanja

Spavanje se sastoji od nekoliko faza koje se izmjenjuju tijekom noći. Prva faza je uspavljivanje, kada se tijelo počinje opuštati i pripremati za spavanje. Nakon toga dolazi druga faza, koja je karakterizirana sporim valovima mozga i povremenim trzajevima mišića.

Sanjanje i REM faza

Nakon druge faze dolazi REM (Rapid Eye Movement) faza, koja je najpoznatija po sanjanju. Tijekom REM faze, mozak postaje iznimno aktivan, a oči brzo pokreću. Ova faza je važna za konsolidaciju pamćenja i emocionalno procesuiranje.

Fiziološki procesi

Dok spavamo, tijelo prolazi kroz razne fiziološke procese. Na primjer, tjelesna temperatura se smanjuje, srčani ritam usporava, a disanje postaje ravnomjernije. Tijelo također obnavlja i popravlja stanice, jača imunološki sustav te regulira hormonsku ravnotežu.

San i mentalno zdravlje

Kvalitetan san igra ključnu ulogu u održavanju mentalnog zdravlja. Nedostatak sna može dovesti do poteškoća s koncentracijom, raspoloženjem i pamćenjem. Također, dugotrajni nedostatak sna može povećati rizik od razvoja depresije, anksioznosti i drugih mentalnih poremećaja.

San i tjelesno zdravlje

Spavanje također ima važan utjecaj na tjelesno zdravlje. Dovoljan san pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, regulaciji apetita i metabolizma. Tijekom sna, tijelo oslobađa hormone koji potiču rast i obnovu tkiva.

San i sanjanje

Sanjanje je fenomen koji se javlja tijekom REM faze sna. Iako znanstvenici još uvijek nisu u potpunosti razumjeli svrhu sanjanja, smatra se da može imati ulogu u obradi emocija, kreativnosti i rješavanju problema.

  Ocijeni članak!