Kojeg datuma je Badnjak

Trenutno pregledavate Kojeg datuma je Badnjak
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 ožujka, 2024

Povijest Badnjaka

Badnjak je jedan od najvažnijih blagdana u kršćanskom svijetu koji se slavi uoči Božića. Ovaj običaj datira još iz davnih vremena kada su se ljudi okupljali oko vatre kako bi se ugrijali i slavili dolazak zime. Badnjak je simbolizirao toplinu i svjetlo koje donosi Božić.

Badnjak u kršćanskoj tradiciji

Prema kršćanskom vjerovanju, Badnjak se slavi 24. prosinca, na dan prije Božića. Ovaj dan označava dolazak Isusa Krista na svijet. Vjernici se okupljaju u crkvama diljem svijeta kako bi proslavili rođenje Isusa i prisjećali se Božje ljubavi i milosti.

Običaji i tradicije vezane uz Badnjak

U mnogim zemljama, Badnjak se obilježava paljenjem vatre na otvorenom prostoru ili u kaminu. Drvo koje se koristi za paljenje vatre simbolizira Badnjak. Vjernici se okupljaju oko vatre, pjevaju božićne pjesme i mole se. Također se obično priprema posebna večera koja se naziva Badnja večera i sastoji se od tradicionalnih jela.

Badnjak u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, Badnjak se obilježava kao obiteljski blagdan. Obično se obitelj okuplja oko Badnjaka, pale se svijeće i zajedno se moli. Nakon toga, slijedi večera koja se sastoji od ribe, suhomesnatih proizvoda i drugih tradicionalnih jela. Obitelji također često ukrašavaju bor i dom kako bi stvorili blagdansko ozračje.

Zaključak

Badnjak je važan blagdan koji simbolizira toplinu, svjetlo i obiteljsku ljubav. Datum Badnjaka je 24. prosinca, a obilježava se običajima i tradicijama koje su se kroz stoljeća prenosile s generacije na generaciju. Ovaj blagdan je vrijeme kada se obitelji okupljaju, mole se i zajedno slave dolazak Božića.

  Ocijeni članak!