Kojeg datuma završava ljeto

Trenutno pregledavate Kojeg datuma završava ljeto
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 srpnja, 2024

Kada službeno završava ljeto?

Ljeto je jedno od četiri godišnja doba, karakterizirano toplim vremenom, dužim danima i obiljem sunčeve svjetlosti. No, mnogi se pitaju kojeg datuma točno završava ljeto i počinje jesen. U ovom članku ćemo istražiti odgovor na to pitanje.

Prema astronomska definicija

Astronomska definicija završetka ljeta temelji se na položaju Zemlje u odnosu na Sunce. Prema ovoj definiciji, ljeto završava na dan jesenske ravnodnevnice. Ravnodnevnica je trenutak kada je dan iste duljine kao i noć, a događa se kada Sunce prelazi ekvator iznad kojeg se nalazi sjeverna hemisfera. Ovaj trenutak obično pada 21. ili 22. rujna, ovisno o godini.

Klimatska definicija

Klimatska definicija završetka ljeta temelji se na promjeni vremenskih uvjeta. Prema ovoj definiciji, ljeto završava kada se vremenski uvjeti mijenjaju i postaju hladniji, a dolazi do promjene u prirodi, kao što su promjene boje lišća i opadanje lišća s drveća.

Regionalne razlike

Važno je napomenuti da datum završetka ljeta može varirati ovisno o geografskom položaju. Na sjevernoj hemisferi, ljeto obično završava u rujnu, dok na južnoj hemisferi, ljeto završava u ožujku. Također, pojedine regije mogu imati specifične običaje ili tradicije koje određuju kraj ljeta, kao što su lokalni festivali ili obredi.

Zaključak

Iako postoji astronomska i klimatska definicija završetka ljeta, važno je imati na umu da je to samo konceptualna podjela godine. Datum završetka ljeta može varirati ovisno o geografskom položaju i klimatskim uvjetima. Bez obzira na točan datum, ljeto je vrijeme za uživanje na otvorenom, putovanja, opuštanje na plaži i mnoge druge aktivnosti koje nam pružaju radost i zadovoljstvo.

  Ocijeni članak!