Kojeg datuma nastupa Ramazan

Trenutno pregledavate Kojeg datuma nastupa Ramazan
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 srpnja, 2024

Povijest Ramazana

Ramazan je sveti mjesec islamskog kalendara koji označava vrijeme posta i duhovne obnove za muslimane diljem svijeta. Ovaj mjesec ima poseban značaj jer se vjeruje da je u njemu objavljena prva poruka Kur’ana vjerniku Muhamedu. Ramazan je vrijeme introspekcije, molitve, posta i dobrih djela.

Računanje početka Ramazana

Početak Ramazana određuje se prema islamskom lunarnom kalendaru. Datum početka Ramazana varira svake godine jer se lunarni mjesec razlikuje od gregorijanskog solarnog kalendara koji se koristi u većini svijeta. Početak Ramazana određuje se vidljivost mladog mjeseca nakon zalaska sunca. Svjetske islamske organizacije koriste različite metode za određivanje početka Ramazana, uključujući vizualno promatranje mladog mjeseca i izračune astronomskih podataka.

Regionalne razlike

Budući da početak Ramazana ovisi o vidljivosti mladog mjeseca, datum početka može varirati među različitim regijama. Na primjer, u nekim dijelovima svijeta muslimani mogu započeti s postom dan ranije ili kasnije od drugih regija. Ova razlika može biti uzrokovana geografskim položajem, vremenskim uvjetima ili različitim interpretacijama islamskih zakona.

Najava početka Ramazana

U mnogim zemljama, vjerske organizacije, kao što su džemati i vjerski savjeti, objavljuju službene obavijesti o početku Ramazana. Ove najave često uključuju potvrdu vidljivosti mladog mjeseca i precizne datume za početak posta. Muslimani također mogu koristiti posebne aplikacije i web stranice kako bi saznali točne datume početka i završetka Ramazana za svoju regiju.

Zaključak

Ramazan je sveti mjesec koji počinje svake godine u različitim datumima. Početak Ramazana određuje se prema islamskom lunarnom kalendaru i može varirati među različitim regijama. Muslimani diljem svijeta označavaju ovaj mjesec postom, molitvom i dobrotvornim djelima. Važno je pratiti službene najave i koristiti pouzdane izvore kako bi se utvrdilo točan datum početka Ramazana za određenu regiju.

  Ocijeni članak!