Kojeg je datuma Halloween

Trenutno pregledavate Kojeg je datuma Halloween
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 svibnja, 2023

Povijest Halloweena

Halloween, također poznat kao Noć vještica, obilježava se svake godine 31. listopada. Ovo popularno slavlje korijene vuče iz drevnih keltskih obreda i kasnije je povezano s kršćanskim blagdanom Svih svetih.

Podrijetlo datuma

31. listopada kao datum za Halloween ima svoje korijene u keltskom festivalu Samhain. Ovaj festival označavao je kraj ljeta i početak tamne sezone te se vjerovalo da je granica između svijeta živih i mrtvih najtanja upravo tijekom te noći.

Tradicije i običaji

Halloween je poznat po svojim karakterističnim običajima. Djeca se oblače u kostime duhova, vještica i drugih likova te idu od kuće do kuće tražeći slatkiše, uz čuvenu frazu ‘Trick or treat?’. Odrasli također često sudjeluju u zabavi, organizirajući kostimirane zabave i ukrašavajući svoje domove strašnim dekoracijama.

Popularnost diljem svijeta

Iako je Halloween tradicionalno američki praznik, popularnost mu je rasla diljem svijeta tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Danas se Halloween slavi u mnogim zemljama, a običaji i tradicije mogu varirati. U nekim zemljama, poput Sjedinjenih Američkih Država, Halloween je jedan od najvećih i najpopularnijih praznika u godini.

Zaključak

Halloween se obilježava svake godine 31. listopada i ima svoje korijene u keltskom festivalu Samhain. Ovaj praznik slavi se diljem svijeta i poznat je po svojim karakterističnim običajima, uključujući nošenje kostima i traženje slatkiša.

  Ocijeni članak!