Od kojeg datuma zimske gume

Trenutno pregledavate Od kojeg datuma zimske gume
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 svibnja, 2023

Zakonski propisi o korištenju zimskih guma

Zimske gume su posebna vrsta guma dizajnirana za vožnju u zimskim uvjetima, s niskim temperaturama i snijegom. U mnogim zemljama, uključujući Hrvatsku, postoje zakonski propisi koji reguliraju upotrebu zimskih guma.

Obavezno korištenje zimskih guma

U Hrvatskoj, zakon propisuje da su zimske gume obavezne od 15. studenog do 15. travnja iduće godine. To znači da vozači moraju imati zimske gume na svojim vozilima u tom razdoblju, bez obzira na vremenske uvjete.

Preporučeno korištenje zimskih guma

Iako su zimske gume obavezne samo u određenom razdoblju, preporučuje se njihova upotreba tijekom cijele zime. Zimske gume pružaju bolje prianjanje na hladnim cestama i poboljšanu kontrolu vozila u uvjetima snijega i leda.

Početak korištenja zimskih guma

Vozači se često pitaju od kojeg datuma mogu staviti zimske gume na svoje vozilo. Iako zakon propisuje 15. studenog kao obavezni datum, vozači mogu prije tog datuma staviti zimske gume ako procijene da su uvjeti na cesti takvi da zahtijevaju korištenje zimskih guma. Uvijek je najbolje pratiti vremenske uvjete i stručne preporuke kako biste odabrali pravi trenutak za promjenu guma.

Zaključak

Zimske gume su obavezne od 15. studenog do 15. travnja iduće godine u Hrvatskoj. Međutim, preporučuje se njihova upotreba tijekom cijele zime radi sigurnije vožnje u zimskim uvjetima. Vozači trebaju pratiti vremenske uvjete i stručne preporuke kako bi odabrali pravi trenutak za promjenu guma.

  Ocijeni članak!