Koji čajevi se ne smiju piti u trudnoći

Trenutno pregledavate Koji čajevi se ne smiju piti u trudnoći
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 veljače, 2024

Opasnosti od određenih čajeva u trudnoći

Trudnoća je važno razdoblje u životu žene kada je potrebno posebno paziti na unos hrane i pića. Iako su čajevi često povezani s blagotvornim učincima na zdravlje, neki od njih mogu biti štetni za trudnicu i njen plod. U nastavku ćemo istaknuti čajeve koji se ne smiju piti tijekom trudnoće.

1. Kamilica

Kamilica je popularan čaj poznat po svojim umirujućim svojstvima. Međutim, tijekom trudnoće, kamilica može izazvati kontrakcije maternice i povećati rizik od pobačaja. Stoga se preporučuje izbjegavanje kamilice u trudnoći.

2. Ruzmarin

Ruzmarin je čaj koji se često koristi kao dodatak jelima zbog svog karakterističnog okusa. Međutim, tijekom trudnoće, ruzmarin može uzrokovati povećanje krvnog tlaka i iritaciju maternice. Zbog toga se preporučuje izbjegavanje ruzmarina u trudnoći.

3. Majčina dušica

Majčina dušica je biljka koja se često koristi kao začin u kulinarstvu. Međutim, tijekom trudnoće, majčina dušica može izazvati kontrakcije maternice i povećati rizik od pobačaja. Stoga se preporučuje izbjegavanje majčine dušice u trudnoći.

4. Ginkgo biloba

Ginkgo biloba je čaj koji se često koristi za poboljšanje pamćenja i koncentracije. Međutim, tijekom trudnoće, ginkgo biloba može izazvati krvarenje i povećati rizik od komplikacija. Zbog toga se preporučuje izbjegavanje ginkgo bilobe u trudnoći.

5. Zeleni čaj

Zeleni čaj je poznat po svom visokom udjelu antioksidansa. Međutim, tijekom trudnoće, zeleni čaj može smanjiti apsorpciju folne kiseline, ključnog nutrijenta za razvoj fetusa. Stoga se preporučuje umjereno konzumiranje zelenog čaja u trudnoći.

Uz navedene čajeve, važno je napomenuti da se tijekom trudnoće treba izbjegavati konzumacija bilo kakvih biljnih čajeva koji sadrže potencijalno štetne sastojke. Uvijek se savjetujte s liječnikom ili stručnjakom za trudnoću prije konzumiranja bilo kojeg čaja kako biste bili sigurni da je siguran za vas i vašu bebu.

  Ocijeni članak!