Može li proljev biti znak trudnoće

Trenutno pregledavate Može li proljev biti znak trudnoće
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 siječnja, 2024

Uzroci i simptomi proljeva

Proljev je stanje koje karakterizira povećana učestalost i fluidnost stolice. Najčešći uzroci proljeva uključuju infekcije, preosjetljivost na određenu hranu, upotrebu određenih lijekova ili trovanje hranom. Simptomi proljeva mogu uključivati česte pražnjenje crijeva, bol u trbuhu, mučninu i dehidraciju.

Proljev kao znak trudnoće

Postoji mogućnost da proljev može biti jedan od znakova trudnoće. Kod nekih žena, hormonalne promjene koje se javljaju tijekom trudnoće mogu utjecati na rad crijeva i uzrokovati proljev. Ovo se može dogoditi u ranoj fazi trudnoće i obično se smiruje kako trudnoća napreduje.

Kako prepoznati proljev kao znak trudnoće

Ako primijetite povećanu učestalost i fluidnost stolice te ste seksualno aktivni i podložni trudnoći, proljev može biti jedan od mogućih znakova trudnoće. Međutim, važno je napomenuti da proljev može imati i druge uzroke, stoga je važno posavjetovati se s liječnikom kako bi se isključile druge mogućnosti.

Drugi mogući uzroci proljeva kod trudnica

Proljev kod trudnica može biti uzrokovan i drugim faktorima. Promjene u prehrani, hormonske promjene, povećana osjetljivost crijeva i uzimanje dodataka prehrani mogu utjecati na rad crijeva i uzrokovati proljev. Također, trudnice su podložnije infekcijama koje mogu uzrokovati proljev. Važno je obratiti pažnju na druge simptome i posavjetovati se s liječnikom ako je proljev dugotrajan ili praćen drugim neobičnim simptomima.

Kada posjetiti liječnika

Ako imate proljev koji traje više od nekoliko dana, praćen je jakim bolovima u trbuhu, krvavom stolicom, visokom temperaturom ili dehidracijom, važno je posjetiti liječnika. On će moći provesti pregled i utvrditi uzrok proljeva te odrediti odgovarajući tretman.

Zaključak

Proljev može biti jedan od mogućih znakova trudnoće, ali važno je napomenuti da može imati i druge uzroke. Ako imate sumnje ili zabrinutosti, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom koji će moći pružiti odgovarajuću dijagnozu i tretman.

  Ocijeni članak!