Koji je danas svetac katolički?

Trenutno pregledavate Koji je danas svetac katolički?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 siječnja, 2024

Tko je svetac katolički?

U katoličkom vjerovanju, svetac je osoba koja je postigla svetost i koja je prepoznata kao takva od strane Crkve. Sveci su uzori vjere i molitve te su često povezani s posebnim događajima ili područjima života. Svaki dan u godini posvećen je jednom ili više svetaca koji se slave i časte. Ali koji je svetac katolički koji se slavi danas?

Svetac katolički za današnji dan

Današnji katolički svetac je sveti Ivan Pavao II. Rođen kao Karol Józef Wojtyła, Ivan Pavao II. bio je 264. papa Katoličke Crkve od 1978. do svoje smrti 2005. godine. Poznat po svojoj karizmi, hrabrosti i zauzetosti za mir i pravdu, Ivan Pavao II. bio je jedan od najomiljenijih papa u povijesti. Njegovo pontifikat obilježen je putovanjima diljem svijeta i zalaganjem za interreligijski dijalog.

Život i nasljeđe svetog Ivana Pavla II.

Rođen 18. svibnja 1920. u Wadowicama, malom poljskom gradu, Ivan Pavao II. bio je sin Karola Wojtyłe i Emile Kaczorowske. Nakon što je izgubio majku u ranoj dobi, Karol je bio blisko povezan s vjerom i Crkvom. Studirao je teologiju i filozofiju te je postao svećenik 1946. godine. Kasnije je napredovao u hijerarhiji Crkve i 1978. godine postao je prvi poljski papa u povijesti.

Ivan Pavao II. bio je poznat po svojoj energičnoj službi, a njegovi pontifikati trajali su 26 godina. Tijekom svog pontifikata, posjetio je više od 100 zemalja i susreo se s milijunima vjernika diljem svijeta. Bio je glasnik nade i mira te je tijekom svoje službe pridonio padu komunizma u Europi. Nakon smrti 2. travnja 2005. godine, Ivan Pavao II. proglašen je blaženim 1. svibnja 2011. godine, a svetim 27. travnja 2014. godine.

Uzor vjere i inspiracija za mnoge katolike diljem svijeta, sveti Ivan Pavao II. ostaje jedan od najcjenjenijih svetaca u katoličkoj tradiciji. Danas, na njegov blagdan, vjernici se okupljaju u crkvama diljem svijeta kako bi se molili i slavili njegov život i nasljeđe.

  Ocijeni članak!