Koji je ekološki otisak Republike Hrvatske?

Trenutno pregledavate Koji je ekološki otisak Republike Hrvatske?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:31 srpnja, 2023

Ekološki otisak u Republici Hrvatskoj

Ekološki otisak je mjerilo utjecaja ljudske aktivnosti na okoliš, posebno na potrošnju prirodnih resursa i emisiju stakleničkih plinova. Mjeri se u globalnim hektarima (gha) i predstavlja površinu potrebnu da bi se zadovoljile potrebe jedne populacije ili države. Kada govorimo o ekološkom otisku Republike Hrvatske, analiziramo ukupnu potrošnju resursa i emisiju stakleničkih plinova u zemlji.

Trenutno stanje

Prema izvješću Globalnog ekološkog otiska za 2020. godinu, Hrvatska ima ekološki otisak od oko 3,4 globalnih hektara po stanovniku. To znači da bi trebalo 3,4 planeta Zemlje da bi se zadovoljile potrebe svih stanovnika Hrvatske. Ova brojka je iznad svjetskog prosjeka koji iznosi 1,7 globalnih hektara po stanovniku.

Faktori koji utječu na ekološki otisak Hrvatske

Jedan od ključnih faktora koji utječu na ekološki otisak Hrvatske je potrošnja energije. Hrvatska se i dalje oslanja na fosilna goriva kao glavni izvor energije, što rezultira visokim emisijama stakleničkih plinova. Također, intenzivna poljoprivredna proizvodnja, posebno stočarstvo, ima značajan utjecaj na ekološki otisak zbog korištenja zemljišta, vode i proizvodnje metana.

Mjere za smanjenje ekološkog otiska

Republika Hrvatska je prepoznala potrebu za smanjenjem ekološkog otiska i poduzima određene mjere kako bi se postigla održivost. To uključuje povećanje udjela obnovljivih izvora energije, promociju energetske učinkovitosti, poticanje održive poljoprivrede i zaštitu prirodnih resursa. Također su provedene različite kampanje i inicijative za podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša i smanjenja ekološkog otiska.

Zaključak

Ekološki otisak Republike Hrvatske je iznad svjetskog prosjeka, što ukazuje na potrebu za daljnjim naporima u smanjenju potrošnje resursa i emisija stakleničkih plinova. Uvođenje održivih praksi, kao i podrška i sudjelovanje građana, ključni su za postizanje održive budućnosti i smanjenje ekološkog otiska.

  Ocijeni članak!