Koji je jezik stariji – srpski ili hrvatski?

Trenutno pregledavate Koji je jezik stariji – srpski ili hrvatski?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 kolovoza, 2023

Povijest srpskog jezika

Srpski jezik pripada grupi južnoslavenskih jezika i razvijao se na prostoru Balkana. Prvi pisani tragovi srpskog jezika potječu iz 12. stoljeća, kada su se koristile glagoljica i ćirilica. Ovi rani spisi uglavnom su religijskog karaktera i često su bili povezani s pravoslavnom crkvom. Srpski jezik se tijekom vremena razvijao i mijenjao pod utjecajem različitih faktora, kao što su političke promjene, migracije i kulturne interakcije.

Povijest hrvatskog jezika

Hrvatski jezik također pripada grupi južnoslavenskih jezika i razvio se na prostoru Hrvatske. Prvi pisani tragovi hrvatskog jezika datiraju iz 11. stoljeća, kada su se koristile glagoljica i latinica. Hrvatski jezik je tijekom povijesti bio izložen različitim utjecajima, uključujući utjecaj drugih jezika kao što su latinski, njemački i mađarski. Različiti dijalekti hrvatskog jezika također su se razvijali i mijenjali na temelju regionalnih razlika.

Stariji jezik – srpski ili hrvatski?

Kada je riječ o pitanju koji je jezik stariji, postoji nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir. Prvo, treba napomenuti da su srpski i hrvatski jezici vrlo slični i imaju mnogo zajedničkih elemenata. Oba jezika koriste sličnu gramatiku i vokabular, što ukazuje na njihovo blisko srodstvo.

Međutim, ako gledamo povijesne činjenice, može se reći da su prvi pisani tragovi srpskog jezika stariji od prvih pisanih tragova hrvatskog jezika. Ovi rani spisi na srpskom jeziku datiraju iz 12. stoljeća, dok prvi pisani tragovi hrvatskog jezika datiraju iz 11. stoljeća.

Ipak, važno je napomenuti da je pitanje o starijem jeziku vrlo kompleksno i da postoji mnogo faktora koji utječu na razvoj jezika. Stariji pisani tragovi ne moraju nužno značiti da je jedan jezik stariji od drugog u smislu njegovog postojanja.

U zaključku, i srpski i hrvatski jezik imaju dugu povijest i snažnu vezu. Iako su prvi pisani tragovi srpskog jezika stariji od prvih pisanih tragova hrvatskog jezika, važno je naglasiti da je pitanje o starijem jeziku složeno i da se jezici razvijaju i mijenjaju tijekom vremena.

  Ocijeni članak!