Koji jezik govore u Belgiji

Trenutno pregledavate Koji jezik govore u Belgiji
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 rujna, 2023

Službeni jezici u Belgiji

Belgija je multijezična zemlja koja priznaje tri službena jezika: nizozemski, francuski i njemački. Ova jezična raznolikost odražava političku i kulturnu podjelu zemlje.

Nizozemski

Nizozemski je jezik koji se najviše govori u Belgiji. Koristi se u Flandriji, regiji na sjeveru zemlje, koja čini oko 60% belgijskog teritorija. Nizozemski je također jedan od službenih jezika u Nizozemskoj.

Francuski

Francuski je drugi službeni jezik u Belgiji. Koristi se u regiji Valonija, koja se nalazi na jugu zemlje i čini oko 40% belgijskog teritorija. Francuski je također jedan od službenih jezika u mnogim drugim zemljama diljem svijeta.

Njemački

Njemački je službeni jezik u maloj regiji istočno od Bruxellesa, koja se naziva njemačka zajednica. Iako je ova regija manja i manje naseljena od ostalih dijelova Belgije, njemački jezik ima status službenog jezika na tom području.

Uz ove tri službena jezika, u Belgiji se također govore i drugi jezici kao što su engleski, arapski, turski, talijanski i drugi, zbog prisutnosti velikog broja stranaca i migranata. Belgija je poznata po svojoj jezičnoj raznolikosti i toleranciji prema različitim jezičnim skupinama.

  Ocijeni članak!