Koji je juli mjesec

Trenutno pregledavate Koji je juli mjesec
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 listopada, 2023

Povijest mjeseca srpnja

Mjesec srpanj, poznat i kao juli, je sedmi mjesec gregorijanskog kalendara. Ime srpanj potječe od latinske riječi ‘iulius’, koja je dobila naziv po rimskom vojskovođi Gaju Juliju Cezaru koji je rođen 12. srpnja. U starom rimskom kalendaru, srpanj je bio peti mjesec, ali nakon reforme kalendara postao je sedmi mjesec.

Klima i vrijeme u srpnju

Srpanj je ljetni mjesec na sjevernoj hemisferi, dok je na južnoj hemisferi zimski mjesec. U većem dijelu Europe i Sjeverne Amerike, srpanj karakterizira toplo i sunčano vrijeme, s prosječnim temperaturama između 20 i 30 stupnjeva Celzijusa. Ovaj mjesec je poznat po dugim danima i kratkim noćima, zbog toga što je ljetni solsticij koji se događa 21. ili 22. lipnja.

Zanimljivosti o srpnju

Srpanj je poznat po nekim popularnim događajima i blagdanima. U Sjedinjenim Američkim Državama, 4. srpnja se obilježava kao Dan neovisnosti, dok se u Francuskoj slavi Dan Bastille 14. srpnja. Također, srpanj je poznat po raznim festivalima, koncertima i sportskim događanjima koji se održavaju širom svijeta. U astrologiji, srpanj je pripisan horoskopskom znaku Raka.

Zaključak

Srpanj, ili juli, je sedmi mjesec gregorijanskog kalendara. Ovaj mjesec karakterizira toplo i sunčano vrijeme na sjevernoj hemisferi, a na južnoj hemisferi je zimski mjesec. Srpanj je poznat po raznim događajima i blagdanima te je popularan mjesec za putovanja i odmor.

  Ocijeni članak!