Zašto Mjesec sija?

Trenutno pregledavate Zašto Mjesec sija?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 listopada, 2023

Kako Mjesec dobiva svjetlost?

Mjesec sija zbog refleksije Sunčeve svjetlosti. Kada Sunce obasjava površinu Mjeseca, svjetlost se odbija od njegove površine i dolazi do naših očiju.

Faze Mjeseca

Mjesec ne sija jednako svijetlo tijekom cijelog mjeseca. To je zbog njegovih faza. Kada je Mjesec u punoj fazi, on sija najsvjetlije. Tijekom faze mladog Mjeseca, vidljiv je samo tanki dio Mjeseca.

Atmosfera i boje Mjeseca

Kada se Mjesec nalazi nisko na horizontu, često ga vidimo u narančastoj ili crvenkastoj boji. To je zbog toga što se svjetlost Sunca prolazi kroz deblji sloj atmosfere i raspršuje se. Kada je Mjesec viši na nebu, obično ga vidimo u bijeloj boji.

Mjesečeve mrlje

Mjesec ima tamnije i svjetlije dijelove na svojoj površini, što stvara kontrast i dojmljive oblike poznate kao mjesečeve mrlje. To su stvarne razlike u boji i teksturi površine Mjeseca.

Utjecaj na Zemlju

Mjesec ima važan utjecaj na Zemlju. Njegova gravitacija uzrokuje plimu i oseku na oceanima. Također, Mjesec stabilizira Zemljinu osu rotacije, što nam omogućuje stabilne klimatske uvjete.

Mjesečeve pomrčine

Povremeno se događaju pomrčine Mjeseca. To su astronomski fenomeni kada Zemlja prekrije izravnu Sunčevu svjetlost koja inače dopire do Mjeseca. Pomrčine mogu biti djelomične ili potpune, a stvaraju nevjerojatne prizore na noćnom nebu.

Mjesečeva svjetlost i mitovi

Mjesec je izvor mnogih inspirativnih mitova i priča diljem svijeta. Njegova svjetlost često se povezuje s romantičnom atmosferom i tajanstvenošću noći. Ljudi su kroz povijest stvarali razne priče i vjerovanja o Mjesecu, obožavali ga i proučavali njegove tajne.

  Ocijeni članak!