Koji je kolovoz mjesec

Trenutno pregledavate Koji je kolovoz mjesec
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 ožujka, 2024

Povijest i porijeklo naziva

Kolovoz je osmi mjesec u gregorijanskom kalendaru. Riječ ‘kolovoz’ potječe od latinskog naziva za ovaj mjesec, ‘Augustus’, koji je dobio ime po rimskom caru Gaju Octaviju Augustu. Augustus je bio prvi rimski car te je mjesec kolovoz nazvan u njegovu čast. U antičkom rimskom kalendaru, kolovoz je bio šesti mjesec, no kasnije je pomaknut na osmo mjesto kako bi se uklopio s tadašnjim kalendarom.

Klima i meteorološke karakteristike

Kolovoz je mjesec koji obilježava ljeto u većem dijelu sjeverne hemisfere. U ovom mjesecu temperature su obično visoke, a vrijeme je sunčano i suho. U mnogim zemljama kolovoz je poznat po vrućinama i visokim temperaturama. Međutim, na južnoj hemisferi, kolovoz je zapravo zimski mjesec.

Praznici i događaji

U mnogim zemljama, kolovoz je mjesec kada se održavaju razni praznici i događaji. Na primjer, u Sjevernoj Americi, prvi ponedjeljak u kolovozu je državni praznik poznat kao Dan rada. Ovaj praznik obilježava radnički pokret i doprinos radnika društvu. U nekim zemljama, kolovoz je također mjesec kada se održavaju razni glazbeni festivali, sportski događaji i kulturne manifestacije.

Astrologija

U astrologiji, kolovoz je povezan s horoskopskim znakovima Lava i Djevice. Osobe rođene u kolovozu smatraju se hrabrim, kreativnim i strastvenim. Lav je vatreni znak koji simbolizira snagu i hrabrost, dok je Djevica znak koji je povezan s praktičnošću i analitičkim razmišljanjem.

Zanimljivosti

U nekim dijelovima svijeta, kolovoz je poznat po svojim meteorskim kišama. Jedna od najpoznatijih meteorskih kiša koja se događa u kolovozu je Perzeidi, koja se javlja svake godine. Ova meteorska kiša pruža spektakularan pogled na padajuće zvijezde i često je omiljen događaj za promatranje neba.

Kolovoz je također poznat po tome što je sezona godišnjih odmora u mnogim zemljama diljem svijeta. Mnogi ljudi koriste ovaj mjesec za putovanja, odmor na plaži i opuštanje prije povratka na posao ili školu.

Kolovoz je mjesec koji ima svoje posebno značenje i obilježja u različitim dijelovima svijeta. Bez obzira jeste li uživatelj sunca i ljeta ili volite zimske radosti, kolovoz nudi raznolike prilike za uživanje i istraživanje.

  Ocijeni članak!