Koji je mjesec kolovoz

Trenutno pregledavate Koji je mjesec kolovoz
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 svibnja, 2023

Povijest i podrijetlo

Kolovoz, poznat i kao osmi mjesec u gregorijanskom kalendaru, ima svoje korijene u starim rimskim vremenima. Ime je dobilo prema rimskom caru Augustusu koji ga je nazvao po sebi. Prije toga, kolovoz se nazivao Sextilis, što znači šesti mjesec u latinskom jeziku.

Klima i vremenski uvjeti

Kolovoz je ljetni mjesec u većem dijelu sjeverne polutke, uključujući i veći dio Europe. U ovom mjesecu temperature su obično visoke, a vrijeme je sunčano i suho. U južnim dijelovima svijeta, kao što su Australija i Južna Amerika, kolovoz pada u sredinu zime.

Zanimljivosti o kolovozu

Kolovoz je mjesec koji obilježava mnoge važne događaje. U mnogim zemljama, kolovoz je popularno vrijeme za godišnje odmore i putovanja. Također, mnogi festivali, koncerti i sportski događaji održavaju se upravo u ovom mjesecu. U nekim dijelovima svijeta, kolovoz je poznat po meteorskom pljusku Perzeida koji se može vidjeti na noćnom nebu.

Simboli kolovoza

Kolovoz je često povezan s motivima sunca, plaže i opuštanja. Ljudi često koriste ovaj mjesec kao priliku za uživanje u toplim ljetnim danima i provođenje vremena na otvorenom. Također, cvijet koji je simbol kolovoza je gladiole, poznat po svojim šarenim cvjetovima.

  Ocijeni članak!