Koji je najveći grad na svijetu?

Trenutno pregledavate Koji je najveći grad na svijetu?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 travnja, 2024

Gradovi koji se natječu za titulu najvećeg

Gradovi diljem svijeta se natječu za titulu najvećeg grada. Njihova veličina se mjeri prema broju stanovnika, površini ili oba faktora zajedno. U nastavku slijedi pregled nekih od gradova koji se često spominju kao najveći na svijetu.

Tokio, Japan

Tokio se često navodi kao najveći grad na svijetu prema broju stanovnika. Prema posljednjem popisu stanovništva, Tokio ima preko 37 milijuna stanovnika u metropolitanskom području. Ovaj grad je poznat po svojim visokim neboderima, modernoj infrastrukturi i živopisnoj kulturi.

Meksiko Siti, Meksiko

Meksiko Siti je također jedan od najvećih gradova na svijetu. Sa svojim preko 20 milijuna stanovnika, Meksiko Siti je političko, kulturno i gospodarsko središte Meksika. Ovaj grad je poznat po svojoj bogatoj povijesti, arhitekturi i gastronomiji.

Šangaj, Kina

Šangaj je jedan od najvećih gradova u Kini i svijetu. Sa preko 24 milijuna stanovnika, Šangaj je važno gospodarsko središte i luka. Ovaj grad je poznat po svojim impresivnim neboderima, modernim trgovačkim centrima i živahnim ulicama.

Delhi, Indija

Delhi je jedan od najvećih gradova u Indiji. Sa svojih preko 18 milijuna stanovnika, Delhi je kulturno, političko i obrazovno središte zemlje. Ovaj grad je poznat po svojim povijesnim spomenicima, kao što su Crvena tvrđava i Qutub Minar.

Najveći grad prema površini

Kada je u pitanju najveći grad prema površini, tu titulu nosi Hulunbuir u Kini. Ovaj grad se prostire na impresivnih 263,953 četvorna kilometra. Hulunbuir se nalazi u unutrašnjosti Kine i obuhvaća velika ruralna područja.

Zaključak

Odabir najvećeg grada na svijetu može varirati ovisno o kriterijima koje koristite – broju stanovnika, površini ili nekom drugom faktoru. Tokio, Meksiko Siti, Šangaj i Delhi su samo neki od gradova koji se često spominju kao najveći. Bez obzira na to koji grad nosi titulu najvećeg, svi ovi gradovi imaju jedinstvenu kulturu, povijest i značaj za svoje stanovnike i svijet.

  Ocijeni članak!