Koji je francuski grad prvi do Pariza po broju stanovnika?

Trenutno pregledavate Koji je francuski grad prvi do Pariza po broju stanovnika?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 veljače, 2024

Grad Marseille

Grad Marseille, smješten na obali Sredozemnog mora, je najveći francuski grad nakon Pariza po broju stanovnika. Svojom bogatom poviješću, kulturnom raznolikošću i gospodarskim značajem, Marseille je jedan od najvažnijih gradova u Francuskoj.

Stanovništvo i brojke

Marseille je dom za više od 850.000 stanovnika, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2017. godine. Ova brojka čini Marseille drugim najnaseljenijim gradom u Francuskoj, neposredno iza Pariza koji ima oko 2,2 milijuna stanovnika. Broj stanovnika Marseillea se kontinuirano povećava tijekom proteklih desetljeća, što svjedoči o atraktivnosti ovog grada.

Povijest Marseillea

Marseille je jedan od najstarijih gradova u Francuskoj, osnovan u 6. stoljeću prije Krista od strane grčkih kolonizatora. Tijekom svoje povijesti, Marseille je bio važno trgovačko središte i luka koja je povezivala Mediteran sa sjevernom Europom. Ova povijest trgovine i razmjene utjecala je na razvoj grada i oblikovala njegovu kulturu i arhitekturu.

Kulturna raznolikost

Marseille se ponosi svojom kulturnom raznolikošću. Grad je dom za različite etničke skupine i zajednice, uključujući veliku populaciju imigranata iz Afrike, Sjeverne Afrike i Azije. Ova multikulturalnost čini Marseille jednim od najživljih i najraznolikijih gradova u Francuskoj.

Gospodarski značaj

Marseille je također važan gospodarski centar u Francuskoj. Grad je poznat po svojoj luci koja je jedna od najvećih luka na Mediteranu. Pored toga, Marseille je i industrijski centar s razvijenim sektorima poput naftne industrije, kemijske industrije, brodogradnje i turizma. Ovaj gospodarski značaj čini Marseille privlačnim odredištem za poslovne ljude i turiste.

Marseille je, dakle, prvi francuski grad nakon Pariza po broju stanovnika. Njegova bogata povijest, kulturna raznolikost i gospodarski značaj čine ga iznimno zanimljivim i važnim gradom u Francuskoj.

  Ocijeni članak!