Koji je OIB

Trenutno pregledavate Koji je OIB
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 srpnja, 2023

Što je OIB?

Osobni identifikacijski broj (OIB) je jedinstveni broj koji se dodjeljuje svakom građaninu Republike Hrvatske i pravnim osobama registriranim u Hrvatskoj. OIB je službeni identifikacijski broj koji se koristi u raznim administrativnim i poreznim postupcima.

Kako se sastoji OIB?

OIB se sastoji od 11 znamenaka, pri čemu prva znamenka označava vrstu nositelja OIB-a. Prve devet znamenaka su redni broj dodijeljen nositelju, dok je posljednja znamenka kontrolni broj koji se koristi za provjeru ispravnosti OIB-a.

Kako dobiti OIB?

Građani Republike Hrvatske automatski dobivaju OIB prilikom registracije prebivališta u nadležnom uredu za državnu upravu. Pravne osobe se OIB dodjeljuje prilikom registracije u nadležnom registru.

Za što se koristi OIB?

OIB se koristi u mnogim područjima kao što su oporezivanje, mirovinsko i zdravstveno osiguranje, otvaranje bankovnih računa, sklapanje ugovora, prijava na natječaje i sl. OIB je ključni identifikator koji omogućuje jednostavno i efikasno praćenje i provjeru identiteta građana i pravnih osoba.

Zašto je OIB važan?

OIB je važan jer osigurava jedinstven i pouzdan način identifikacije građana i pravnih osoba u Republici Hrvatskoj. Njegova uporaba olakšava administrativne postupke, smanjuje mogućnost pogrešaka i identifikacijskih problema te pridonosi transparentnosti i učinkovitosti različitih institucija i sustava u državi.

  Ocijeni članak!