Što je VAT broj

Trenutno pregledavate Što je VAT broj
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 srpnja, 2023

Definicija VAT broja

VAT broj, poznat i kao identifikacijski broj za porez na dodanu vrijednost, je jedinstveni identifikacijski broj koji se dodjeljuje tvrtkama koje su registrirane za PDV (porez na dodanu vrijednost) u Europskoj uniji (EU). Ovaj broj se koristi za identifikaciju tvrtke u transakcijama unutar EU.

Kako funkcionira VAT broj

Svaka tvrtka koja je registrirana za PDV u EU mora imati VAT broj. Taj broj je sastavljen od dvoslovnog koda države članice EU u kojoj je tvrtka registrirana, slijedi mu broj koji je jedinstven za svaku tvrtku. Na primjer, VAT broj za tvrtku registriranu u Hrvatskoj započinje sa HR, a zatim slijedi broj.

Zašto je VAT broj važan

VAT broj je važan jer omogućuje jednostavno identificiranje tvrtke u transakcijama unutar EU. Također je važan za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja jer se PDV plaća samo u zemlji registracije tvrtke. VAT broj je također bitan za praćenje i kontrolu PDV-a u EU.

Kako dobiti VAT broj

Za dobivanje VAT broja, tvrtka se mora registrirati za PDV u državi članici EU u kojoj posluje. Postupak registracije može se razlikovati od države do države, ali obično uključuje podnošenje zahtjeva i ispunjavanje određenih uvjeta. Nakon uspješne registracije, tvrtki će biti dodijeljen VAT broj.

Zaključak

VAT broj je identifikacijski broj koji se dodjeljuje tvrtkama koje su registrirane za PDV u EU. On je važan za identifikaciju tvrtke u transakcijama unutar EU i za praćenje PDV-a. Svaka tvrtka koja je registrirana za PDV mora imati VAT broj, a postupak dobivanja VAT broja ovisi o državi članici EU u kojoj se tvrtka nalazi.

  Ocijeni članak!