Koji jezik je govorio Isus

Trenutno pregledavate Koji jezik je govorio Isus
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 siječnja, 2024

Hebrejski

Isus je bio židovskog podrijetla, a hebrejski je bio jezik kojim su se židovski ljudi koristili u to vrijeme. Prema Bibliji, Isus je propovijedao na hebrejskom jeziku u sinagogama i drugim javnim mjestima.

Aramejski

Aramejski jezik također je bio raširen u vrijeme Isusa. Taj jezik se koristio u svakodnevnoj komunikaciji među židovskim zajednicama, a pretpostavlja se da je Isus koristio aramejski jezik u svakodnevnom životu i u razgovoru s učenicima.

Grčki

Grčki jezik imao je veliku važnost u to vrijeme zbog širenja helenizma. Postoji mogućnost da je Isus govorio grčki jezik barem u nekim situacijama, posebice prilikom komunikacije s Rimljanima i drugim osobama koje nisu govorile hebrejski ili aramejski.

Utjecaj drugih jezika

Isusov govor sigurno je bio izložen i utjecaju drugih jezika koji su bili prisutni u to vrijeme, kao što su latinski, perzijski i egipatski. No, zbog nedostatka konkretnih dokaza, nije moguće sa sigurnošću tvrditi koje jezik Isus točno govorio osim hebrejskog i aramejskog.

Zaključak

Unatoč nedostatku konkretnih dokaza, pretpostavlja se da je Isus govorio hebrejski i aramejski jezik u svakodnevnom životu i propovijedima. Također, postoji mogućnost da je koristio grčki jezik u nekim situacijama. Utjecaj drugih jezika također je moguć, ali nije moguće sa sigurnošću utvrditi koje su točno jezike Isus govorio.

  Ocijeni članak!