Koji jezik računalo razumije

Trenutno pregledavate Koji jezik računalo razumije
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 rujna, 2023

Povijest programskih jezika

Programski jezici omogućavaju računalima da razumiju i izvršavaju naredbe. Kroz povijest su se razvili brojni programski jezici koji su se koristili za različite svrhe. Prvi programski jezici bili su strojno ovisni i koristili su se za programiranje prvih računala. Kasnije su se razvili viši programski jezici koji su omogućavali apstrakciju i olakšavali programiranje.

Strojni jezik

Strojni jezik je jezik koji računala razumiju izravno. Sastoji se od niza binarnih instrukcija koje se izvršavaju na procesoru. Strojni jezik je vrlo nizak nivo apstrakcije i zahtijeva detaljno poznavanje hardvera. Izravno programiranje u strojnom jeziku je složeno i teško za održavanje.

Programski jezici visoke razine

Programski jezici visoke razine su dizajnirani da olakšaju programiranje i povećaju produktivnost programera. Oni koriste apstrakcije i sintaktičke konstrukcije koje su bliže ljudskom jeziku. Primjeri programskih jezika visoke razine su Python, Java, C++ i Ruby. Ti jezici omogućavaju programerima da pišu čitljiv, strukturiran i efikasan kod.

Programski jezici za specifične svrhe

Postoje i programski jezici koji su dizajnirani za specifične svrhe, kao što su statistička analiza, umjetna inteligencija ili web razvoj. Ti jezici imaju specifične sintaktičke konstrukcije i biblioteke koje olakšavaju rad u određenom području. Primjeri takvih jezika su R za statističku analizu, Python za umjetnu inteligenciju i JavaScript za web razvoj.

Interpretirani i kompilirani jezici

Programski jezici mogu se podijeliti na interpretirane i kompilirane jezike. Interpretirani jezici se izvršavaju redom liniju po liniju, dok se kompilirani jezici prevode u strojni jezik prije izvršavanja. Interpretirani jezici su fleksibilni i omogućavaju brzo testiranje i izmjene programa, dok su kompilirani jezici brži i efikasniji za izvršavanje.

Zaključak

Programski jezici omogućavaju računalima da razumiju i izvršavaju naredbe. Strojni jezik je jezik koji računala razumiju izravno, dok su programski jezici visoke razine dizajnirani za olakšavanje programiranja. Postoje i programski jezici za specifične svrhe, kao i interpretirani i kompilirani jezici. Razumijevanje jezika računala ključno je za razvoj softvera i programiranje u općenito.

  Ocijeni članak!