Koji predmeti se gledaju za upis u gimnaziju

Trenutno pregledavate Koji predmeti se gledaju za upis u gimnaziju
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 listopada, 2023

Opći uvjeti za upis u gimnaziju

Gimnazija je srednja škola koja pruža opću obrazovnu osnovu za daljnje školovanje. Upis u gimnaziju obično zahtijeva ispunjavanje određenih uvjeta, uključujući uspjeh u osnovnoj školi i polaganje prijemnog ispita.

Predmeti koji se gledaju pri upisu u gimnaziju

Pri upisu u gimnaziju, najčešće se gledaju ocjene iz određenih predmeta iz osnovne škole. Neki od tih predmeta uključuju matematiku, hrvatski jezik, strane jezike (poput engleskog, njemačkog ili francuskog), povijest, geografiju, biologiju, fiziku i kemiju.

Prijemni ispit za upis u gimnaziju

Uz ocjene iz osnovne škole, mnoge gimnazije zahtijevaju polaganje prijemnog ispita koji provjerava znanje iz određenih predmeta. Ovi predmeti se razlikuju ovisno o školi, ali mogu uključivati matematiku, hrvatski jezik, strane jezike, povijest i druge predmete.

Dodatni kriteriji za upis u gimnaziju

Osim ocjena iz osnovne škole i prijemnog ispita, neke gimnazije mogu uzeti u obzir i dodatne kriterije pri upisu. To mogu biti dodatni testovi ili intervju s kandidatima, kao i posebne vještine ili talenti koje kandidati posjeduju.

Savjeti za pripremu za upis u gimnaziju

Za uspješan upis u gimnaziju, važno je redovito pratiti nastavu i uložiti dodatni trud u učenje predmeta koji se gledaju pri upisu. Također, korisno je pravovremeno informirati se o uvjetima upisa i pripremiti se za prijemni ispit, ako je potreban.

  Ocijeni članak!