Na kojim se litosfernim pločama prostire Azija

Trenutno pregledavate Na kojim se litosfernim pločama prostire Azija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 travnja, 2023

Indo-australijska ploča

Indo-australijska ploča je jedna od litosfernih ploča na kojoj se prostire Azija. Ova ploča obuhvaća veći dio Indijskog potkontinenta, Australiju i okolne područja Indijskog oceana. Ona sudara s Euroazijskom pločom na sjeveru, stvarajući planinski lanac Himalaja. Također, na jugoistoku se susreće s pločom Tihog oceana, dok se na jugozapadu graniči s pločom Somalske ploče.

Euroazijska ploča

Euroazijska ploča se proteže preko većeg dijela Azije i Europe. Ova ploča obuhvaća veći dio kontinentalne mase Azije, uključujući Rusiju, Kinu, Indoneziju, Japan i mnoge druge zemlje. Na sjeveru se susreće s Sjevernoameričkom pločom, dok se na jugu graniči s Arapskom pločom, Africkom pločom i Indo-australijskom pločom. Na zapadu se spaja s Anadolskom pločom, dok se na istoku graniči s Pacifičkom pločom.

Pacifička ploča

Pacifička ploča je litosferna ploča koja se prostire na istočnom dijelu Azije. Ova ploča obuhvaća područje Tihog oceana, uključujući Japan, Filipine, Tajvan i veći dio Indonezije. Na zapadu se susreće s Euroazijskom pločom, dok se na jugu graniči s pločom Nazca. Na sjeveru se spaja s pločom Severnoameričke ploče, dok se na istoku graniči s pločom Koko.

Arapska ploča

Arapska ploča je litosferna ploča koja se nalazi na jugozapadnom dijelu Azije. Ova ploča obuhvaća veći dio Arapskog poluotoka, uključujući Saudijsku Arabiju, Jemen, Oman i druge zemlje. Na sjeveru se susreće s Euroazijskom pločom, dok se na jugu graniči s Somalskom pločom. Na zapadu se spaja s Afričkom pločom, dok se na istoku graniči s Indijskom pločom.

  Ocijeni članak!