Koji se glagoli mijenjaju s etre

Trenutno pregledavate Koji se glagoli mijenjaju s etre
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 listopada, 2023

Glagoli koji se mijenjaju s etre

Etarski glagoli su posebna skupina glagola u francuskom jeziku koja zahtijeva promjenu u konjugaciji kada se koristi s glagolom ‘etre’ kao pomoćnim glagolom u prošlom vremenu. Ova promjena se događa zbog gramatičke strukture francuskog jezika i utječe na oblik glagola ovisno o subjektu.

Primjeri etarskih glagola

Neke od najčešćih etarskih glagola u francuskom jeziku su: aller (ići), venir (doći), partir (otići), arriver (stići), rester (ostati), naître (roditi se), mourir (umrijeti), monter (penjati se), descendre (silaziti), entrer (ulaziti) i mnogi drugi.

Kako prepoznati etarske glagole

Etarski glagoli obično imaju sljedeće karakteristike: 1) koriste se kao pomoćni glagol u prošlom vremenu s glagolom ‘etre’; 2) mijenjaju se ovisno o broju i rodu subjekta; 3) imaju specifične oblike u prošlom vremenu.

Konjugacija etarskih glagola

Konjugacija etarskih glagola u prošlom vremenu ovisi o subjektu. Na primjer, glagol ‘aller’ (ići) ima sljedeću konjugaciju:

Je suis allé(e) – Išao/la sam
Tu es allé(e) – Išao/la si
Il/Elle est allé(e) – Išao/la je
Nous sommes allé(e)s – Išli/e smo
Vous êtes allé(e)(s) – Išli/e ste
Ils/Elles sont allé(e)s – Išli/e su

Zaključak

Etarski glagoli predstavljaju posebnu skupinu glagola u francuskom jeziku koja zahtijeva promjenu u konjugaciji kada se koristi s glagolom ‘etre’ u prošlom vremenu. Prepoznavanje etarskih glagola važno je za pravilno korištenje francuskog jezika i izbjegavanje gramatičkih pogrešaka.

  Ocijeni članak!