Koji su jednostavni glagolski oblici

Trenutno pregledavate Koji su jednostavni glagolski oblici
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 kolovoza, 2023

Infinitiv

Infinitiv je jednostavan glagolski oblik koji se koristi za izražavanje radnje ili stanja bez ikakvih promjena. U hrvatskom jeziku, infinitiv glagola završava na -ti, -ći ili -ći. Na primjer, infinitiv glagola ‘pjevati’ je ‘pjevati’, infinitiv glagola ‘raditi’ je ‘raditi’, a infinitiv glagola ‘čitati’ je ‘čitati’. Infinitiv se često koristi kao osnova za tvorbu drugih glagolskih oblika.

Prezent

Prezent je jednostavan glagolski oblik koji se koristi za izražavanje radnje ili stanja u sadašnjosti. U hrvatskom jeziku, prezent glagola se tvori tako da se na infinitiv dodaje odgovarajući nastavak. Na primjer, prezent glagola ‘pjevati’ je ‘pjevam’, prezent glagola ‘raditi’ je ‘radim’, a prezent glagola ‘čitati’ je ‘čitam’. Prezent se često koristi za opisivanje trenutnih radnji ili navika.

Imperfekt

Imperfekt je jednostavan glagolski oblik koji se koristi za izražavanje radnje ili stanja u prošlosti. U hrvatskom jeziku, imperfekt glagola se tvori tako da se na infinitiv dodaje odgovarajući nastavak. Na primjer, imperfekt glagola ‘pjevati’ je ‘pjevao/pjevala’, imperfekt glagola ‘raditi’ je ‘radio/radila’, a imperfekt glagola ‘čitati’ je ‘čitao/čitala’. Imperfekt se često koristi za opisivanje radnji koje su se dogodile u prošlosti.

Futur I

Futur I je jednostavan glagolski oblik koji se koristi za izražavanje radnje ili stanja u budućnosti. U hrvatskom jeziku, futur I glagola se tvori tako da se na infinitiv dodaje odgovarajući nastavak. Na primjer, futur I glagola ‘pjevati’ je ‘pjevat ću’, futur I glagola ‘raditi’ je ‘radit ću’, a futur I glagola ‘čitati’ je ‘čitat ću’. Futur I se često koristi za izražavanje namjera ili planova za budućnost.

Kondicional

Kondicional je jednostavan glagolski oblik koji se koristi za izražavanje radnje ili stanja u uvjetnim rečenicama. U hrvatskom jeziku, kondicional glagola se tvori tako da se na infinitiv dodaje odgovarajući nastavak. Na primjer, kondicional glagola ‘pjevati’ je ‘pjevao bih/pjevala bih’, kondicional glagola ‘raditi’ je ‘radio bih/radila bih’, a kondicional glagola ‘čitati’ je ‘čitao bih/čitala bih’. Kondicional se često koristi za izražavanje radnji koje bi se mogle dogoditi u određenim uvjetima.

  Ocijeni članak!