Koji se hormoni koriste za menopauzu

Trenutno pregledavate Koji se hormoni koriste za menopauzu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 rujna, 2023

Hormoni koji se koriste za menopauzu

Menopauza je prirodni proces u životu žene koji označava kraj reproduktivne faze. Tijekom menopauze, tijelo žene prolazi kroz brojne hormonalne promjene koje mogu uzrokovati neugodne simptome. Hormonska nadomjesna terapija (HNT) je jedan od načina liječenja simptoma menopauze. Postoje nekoliko hormona koji se često koriste u HNT-u.

Estrogeni

Estrogeni su ključni hormoni tijekom reproduktivnih godina žene. Tijekom menopauze, razina estrogena značajno opada. Estrogeni se često koriste u HNT-u kako bi se ublažili simptomi menopauze poput valunga, noćnog znojenja, vaginalne suhoće i promjena raspoloženja.

Progesteron

Progesteron je još jedan važan hormon tijekom reproduktivnih godina. U menopauzi, razina progesterona također opada. Progesteron se često kombinira s estrogenima u HNT-u kako bi se smanjio rizik od razvoja raka endometrija, koji može biti povezan s upotrebom samo estrogena.

Androgeni

Androgeni su hormoni koji su prisutni i kod muškaraca i kod žena, iako u različitim količinama. Tijekom menopauze, razina androgena također može opasti. Neki žene mogu imati koristi od dodatka androgena u HNT-u kako bi se poboljšala seksualna želja, energija i raspoloženje.

HNT i rizici

Hormonska nadomjesna terapija može biti učinkovita u ublažavanju simptoma menopauze, ali također nosi određene rizike. Neki od mogućih rizika uključuju povećan rizik od razvoja raka dojke, raka endometrija, krvnih ugrušaka i moždanog udara. Važno je da žene razgovaraju sa svojim liječnikom o potencijalnim koristima i rizicima HNT-a prije nego što odluče koristiti hormonsku terapiju.

Alternativne metode

Osobe koje nisu kandidati za hormonalnu nadomjesnu terapiju ili preferiraju prirodne pristupe mogu istražiti i druge metode za ublažavanje simptoma menopauze. To može uključivati promjene u načinu života, prehrani, dodataka prehrani i biljnih pripravaka. Važno je napomenuti da se ove alternative mogu razlikovati učinkovitosti i da je potrebno individualno prilagoditi pristup za svaku ženu.

  Ocijeni članak!