Koji se strojevi koriste u suvremenoj poljoprivredi

Trenutno pregledavate Koji se strojevi koriste u suvremenoj poljoprivredi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 svibnja, 2023

Traktori

Traktori su jedni od najvažnijih strojeva u suvremenoj poljoprivredi. Oni se koriste za različite zadatke kao što su oranje, sjetva, žetva i prijevoz. Moderni traktori su opremljeni moćnim motorima i naprednim tehnologijama koje pomažu poljoprivrednicima da povećaju produktivnost i učinkovitost.

Kombajni

Kombajni su ključni strojevi za žetvu usjeva kao što su pšenica, kukuruz i ječam. Ovi strojevi omogućuju brzu i učinkovitu žetvu, čime se smanjuje potreba za radnom snagom. Moderni kombajni imaju različite funkcije kao što su vršenje, odvajanje zrna, čišćenje i skladištenje.

Raspršivači

Raspršivači su strojevi koji se koriste za prskanje pesticida, herbicida i gnojiva na poljoprivrednim površinama. Oni pomažu u zaštiti usjeva od štetnika i bolesti te u održavanju optimalnih uvjeta za rast i razvoj biljaka. Moderni raspršivači su opremljeni preciznim sustavima za doziranje kako bi se osigurala ravnomjerna distribucija sredstava.

Sjemenske sijačice

Sjemenske sijačice su strojevi koji se koriste za precizno sijanje sjemena na poljoprivredne površine. One omogućuju ravnomjerno raspoređivanje sjemena u optimalnoj dubini i razmaku, što rezultira boljim klijavostima i većim prinosima. Moderne sjemenske sijačice su automatizirane i mogu se prilagoditi različitim kulturama i uvjetima uzgoja.

Navodnjavanje

Sustavi navodnjavanja su neophodni za suvremenu poljoprivredu, posebno u sušnim područjima. Strojevi za navodnjavanje uključuju različite vrste sustava kao što su kap po kap, raspršivanje i navodnjavanje kapanjem. Oni osiguravaju pravilnu količinu vode biljkama u različitim fazama rasta, što poboljšava usjeve i povećava produktivnost.

Automatizirani sustavi

U suvremenoj poljoprivredi sve se više koriste automatizirani sustavi koji uključuju različite vrste strojeva. To uključuje robote za branje plodova, sustave za praćenje i upravljanje poljoprivrednim operacijama te sustave za upravljanje skladištem. Automatizacija pomaže u smanjenju potrebe za radnom snagom i povećava efikasnost poljoprivrednih procesa.

  Ocijeni članak!