Koji su farzovi abdesta

Trenutno pregledavate Koji su farzovi abdesta
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 rujna, 2023

Farzovi abdesta

Farzovi abdesta su obavezni činovi koje musliman mora obaviti prilikom izvođenja abdesta, ritulane islamske čistoće. Postoje pet farzova abdesta koje je potrebno ispuniti kako bi abdest bio ispravan:

1. Pranje lica

Prvo farz abdesta je pranje lica. Musliman treba oprati cijelo lice, počevši od iznad čela do brade i od jedne do druge strane. Pranje uključuje i područje iznad usana i ispod očiju.

2. Pranje ruku

Drugi farz abdesta je pranje ruku. Musliman treba oprati ruke do laktova, uključujući i prostor između prstiju. Prvo se pere desna ruka, a zatim lijeva.

3. Masaža glave

Treći farz abdesta je masaža glave. Musliman treba proći rukama po cijeloj glavi, od čela do stražnjeg dijela glave.

4. Pranje stopala

Četvrti farz abdesta je pranje stopala. Musliman treba oprati stopala do članaka, uključujući i prostor između prstiju. Prvo se pere desno stopalo, a zatim lijevo.

5. Redoslijed izvođenja

Peto farz abdesta je pridržavanje redoslijeda izvođenja. Farzovi abdesta trebaju se izvoditi redom kako je navedeno. To znači da se prvo pere lice, zatim ruke, pa glava, a na kraju stopala.

Abdest je važan dio muslimanskog vjerskog obreda i obaveza koju svaki musliman treba ispuniti prije obavljanja molitve ili ulaska u džamiju. Pravilno izvođenje farzova abdesta osigurava duhovnu čistoću i pripremu za kontakt s Bogom.

  Ocijeni članak!